Szakács Árpád: Hol van a jobboldali értelmiségi holdudvar krémje?

2020. január 6., 15:19

Szerző:

Vasárnap este a Hír Tv-ben a Bayer Show vendége volt a fideszes kultúrharc ökle, a MediaWorks Hungary Zrt. központi nyomtatott szerkesztőségének főszerkesztője, Szakács Árpád. Erős mondatok hangzottak el, amelyet a 444 szemlézett.

Szakács Árpád úgy véli, a színészek a színházakban nagyon-nagyon kevés kivételtől eltekintve többnyire politikai propagandistákként működnek, és ma a legtöbb budapesti és rengeteg vidéki színházban

olyan előadások özönét láthatja, hogy szó szerint felfordul a gyomra tőle.

Szerinte kérdés, hogy a konzervatív oldal miért finanszírozza ezeket a művészeti projekteknek nevezett politikai őrjöngéseket.

Szakács szerint be kellene mutatni az előadók és rendezők lelkivilágát, mert teljesen biztos abban, hogy „a magyar társadalom döntő többségében elemi erejű felháborodást váltana ki, hogy hová, milyen szintre süllyedt le az előadóművészet”.

Szakács közölte, hogy bizonyos gazdálkodási adatokat nem adnak ki a színházak, amire Bayer Zsolt megint felvetette, hogy a fideszes médiának újságírást kellene végeznie. Ilyen esetben a nem fideszes sajtó kipereli az adatokat, ezért nekik is ezt kellene tenniük.


Fotó: Echo TV

Szakács szerint a magyar kulturális világ döntő többsége továbbra is balliberális ideológiák, harci ideológiák terepe.

Ezután arról beszélt, hogy szerinte a homoszexuális propaganda élharcosa Földvári Péter színházi sajtós és színész. Ő ugyanis a Népszavának azt nyilatkozta tavaly, hogy évekkel ezelőtt Kaposvárról Budapestre költözött, mivel vidéken ha fel is vállalja valaki a homoszexualitását, nincsenek lehetőségei, és mivel a melegek jelentékeny hányada rejtőzködik, nincs társaságuk. Bayer úgy gondolja, hogy ma már csak ilyen háttérrel lehet érvényesülni.

Szakács azt sem érti, hogy érhetett el Földvári kulturális cége, a Hybrid Művészeti, Kulturális Nonprofit Kft. több mint egy milliárd forintos árbevételt. Szakács kifogásolta, hogy

a magyar közigazgatás kitömi azokat a színházakat pénzzel, amik aztán lázadoznak.

Szakács álláspontja szerint a választáson a szavazóktól a kormány egy bizonyos programra kap felhatalmazást, és fel kellene mérni, hogy a fideszes szavazók szándéka az volt-e, hogy ne legyen kulturális térfoglalás, hanem a balliberálisok szabadon, elképesztő összegekből gyalázhassák a magyarságot.

Szakács szerint a kultúra a baloldal harci terepe, ezen keresztül készítik elő a forradalmaikat.

– A kormányzat politikai szinten azért rengeteg ügyben próbált segíteni, rengeteg intézményt hozott létre, amely arra kellene, hogy szolgáljon, hogy a konzervatív oldal megerősödjön. Na, de ezekben az ügyekben, ezekben a vitákban, ezekben a közéleti vitákban hol van a jobboldali értelmiségi holdudvar krémje? Hát miért nem szólalnak meg? Ja, csak a pénzt vesszük fel? Ez a feladat egyébként? Miért nem nyilvánulnak meg?

– tette fel a kérdést.

Úgy látja, a másik oldal kétfrontos háborút vív. Van a politikai frontvonal és a háttérben az értelmiségi holdudvar. Az értelmiségiekkel mondatják ki azt, amit a politika nem biztos, hogy ki tud mondani.

– Hát az értelmiségi holdudvar véleményformáló erejének a hatását azt ne becsüljük le egyébként, már csak az önkormányzati választások miatt sem, úgyhogy a sajátjainkat is valahogy helyzetbe… noszogatni kellene ezen a téren, hogy térjenek magukhoz

– fejtette ki Szakács Árpád.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.