Balassagyarmaton megnyílt az ország első kerékpár-múzeuma, a legtöbb bicikli saját kora csúcstechnikáját képviseli

2020. július 8., 19:15

Szerző:

Balassagyarmaton megnyílt Magyarország első biciklimúzeuma – röppent fel a remek hír. 

Mint a gyűjteményt kezelő Olexa Miklóstól, úgy is, mint az Ipoly Túra Egyesület elnökétől megtudtuk, a múzeum a nyitásra nagyjából száz biciklit, illetve bicikli-elődöt vonultatott fel a publikumnak; a szortimentbe bekerült néhány pompás régi csepeli motorkerékpár is. A műtárgyak száma a jeles nap óta folyamatosan nő az újabb és újabb  felajánlásoknak köszönhetően, ami sok egyéb mellett máris felveti, hogy előbb vagy utóbb, de inkább előbb

nagyobb hely kell a máris terjedelmes teret kitöltő anyagnak.

Fotó: Facebook/1. Kerékpár Múzeum Balassagyarmat

 

A kiállítást a balassagyarmati Tescóval éppen szemközt, egy barkács- és bútoráruházként szolgáló épületegyüttes egyik használaton kívüli, 250 négyzetméteres helyiségében rendezték be. A komplexumban folytat kiterjedt túraszervező tevékenységet az Ipoly Túra Egyesület maga is, ami azért is szerencsés, mert így senkit nem kell messzire szalajtani, ha múzeum vezetőjét kell kézre keríteni.

Az elnöktől tudjuk azt is, hogy a tetemes kultúrkincset tíz gyűjtő adta össze, habár a biciklik zöme három adakozótól  érkezett: Márton Bálinttól, Siklósi Jánostól és Sajgó Csabától. A legrégebbi darab egy futógép, azaz egy jeles történelmi előd replikája. Az eredetit egy Kirkpatrick Macmillan nevű skót kovácsmester készítette 1840 körül Skóciában, de az persze már réges-rég eltűnt valahol. A replika is rendkívül értékes, pláne, hogy mindössze kettő készült belőle a világon, az egyik Angliában látható, és ez itt a másik. Egy magyar mesternek, Hídvégi Jánosnak lehet hálás érte a közönség.

Fotó: Facebook/1. Kerékpár Múzeum Balassagyarmat

Nemkülönben értékes darab egy 1895-ben konstruált versenybicikli és egy 1908-ból származó pályakerékpár, valamint több, ugyancsak borzasztó régi, 130-150 éves velocipéd, amelyek között vannak gyerekeknek készült extra példányok is. A kerékpárok zöme 20-30-50 éves, ezek többnyire a saját koruk csúcstechnikájának a reprezentánsai, de láthatók különleges mountain bike-ok és BMX-gépek is.

Olexa Miklós élénk érdeklődésünkre elmondta: a múzeum ötlete a tavalyi körverseny, a Tour de Hongrie idején pattant ki a fejéből, annak is a balassagyarmati etapján. A verseny előtt tisztelegve néhány kerékpár-gyűjtő bemutatta a helyszínen a maga büszkeségeit, innen jött az ötlet, hogy ugyanezt nagyban, állandó kiállítótérben, helyben is meg lehetne tenni, növelve ezzel egyszersmind a kerékpártúrákat szervező egyesület hírnevét és népszerűségét is. Hamarosan óriási tanulságként jött a felismerés, hogy szép hazánkban

rengeteg a gyűjtő, csak éppen nincs hol bemutatnia a kincseit.

Van aki kétszáznál is több kerékpárt őriz, és olyan is, aki már négy családi házat rakott tele a mindenhonnan összeszedett kerékpárjaival, amelyek így persze rejtve vannak a kíváncsi szemek előtt.

Fotó: Facebook/1. Kerékpár Múzeum Balassagyarmat

A múzeumot saját pénzükből, baráti segítséggel alakították ki a kezdeményezők. Bár több pályázatot is beadtak az államnak, az egyelőre nem reagált, noha más jelek szerint a kormány élénken támogatja kerékpársportot és a túrázást, annyira élénken, hogy a témának Révész Máriusz személyében még kormánybiztosa is van. Szeretnének is majd egy ünnepélyes megnyitót, amelyen ő is megjelenne.

A balassagyarmati biciklimúzeumot a kerékpározás barátainak honi zarándokhelyévé akarják fejleszteni Olexa Miklósék, amely alkalmas lehet különféle társas összejövetelek megrendezésére is. E célból mihamarabb felállítanak egy színpadot is.          

17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.