Az érvényesülés helyzetei

A Mindent Éváról amerikai kultfilm lett. Éva, a fiatal színésznő bemosolyogja magát a színház nagyvilágába. Próbálja lejátszani a pályáról az idősebb sztárt, Margót. Utóbbit Bette Davis formálta meg a filmben: Cannes-ban díjat kapott alakításáért.

2015. szeptember 15., 18:14

A Mindent Éváról színpadi változatát – Pelsőczy Réka rendezésében – az Orlai Produkció mutatja be a Belvárosi Színházban. Éva: Kovács Patrícia. Margó: Hernádi Judit. Őt kérdeztük az előadásról.

– Nem „csak” a színházi érvényesülés darabja ez. Jól megírt mű arról: hogyan lehet egyáltalán helyzetbe kerülni, felkapaszkodni, kitörni, keményen akarni a karrier beteljesedését, s bármit vállalni érte. Igaz, Évának furcsa eszközei vannak a felemelkedéshez, amitől kicsit krimijelleget is kap az egész. Miközben Éva roppant szimpatikus, szeretetre méltó. Lassanként azt is megtudjuk, azért még tehetsége is van. Meg ügyes és szorgalmas. Eléri a célját. Csakhogy aztán kiderül: ügyességét, szorgalmát hazugságokra építette. De ez mindegy is, addigra már felért a tetőre, megbecsülik. Egyébként szívemből szeretem Évát. Visszaél vele. Ám ez legyen az ő dolga – mondja Hernádi Judit.

De vajon Margó másként érvényesült korábban?

– Mi úgy játsszuk, mintha Margónak nem lett volna szüksége hamisságokra, hogy előrejusson. De végül is: ki tudja? Hiszen az előadásban feltűnik már a harmadik, a következő generáció is, és az ő számára is „szükséges” hazugságból pontosan tudjuk: a még fiatalabbak is elérik majd a céljukat.

17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.