Arcváltás – Új irányok a mai magyar fotóművészetben

2016. október 17., 17:23

A Magyar Fotóművészek Szövetségének (MFSZ) közgyűlése nemrég új elnökének Baki Pétert, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatóját választotta meg. Baki mandátuma négy évre szól. Az MFSZ idén ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját, s ez alkalomból Face-Boom címmel portrékiállítást rendeztek a Várkert Bazárban: 82 hazai fotográfus önarcképeit állították ki. Az MFSZ megújult honlapján pedig megtekinthetjük a közel 300 tag alkotásait s a honi fotóművészet fejlődését 1956-tól napjainkig.
Baki Péter a 168 Órának elmondta, fontosnak tartja az ifjú, leendő kollégák támogatását. Számukra az MFSZ új ösztöndíjat hoz létre.

mfsz_sajto_210_297– A NKA-hoz sem egyetemisták, sem a doktori képzésben részt vevő hallgatók nem pályázhatnak. Az NKA forrásai annyira szűkösek, hogy legfeljebb a közép és idősebb fotográfusnemzedék tagjait támogatják. A Pécsi József állami ösztöndíjra sem jelentkezhetnek fotóművész hallgatók. Ezért az MFSZ – kifejezetten a diákok számára – évente három pályázatot fog kiírni, és a nyertes pályaműveket egy-egy millió forinttal finanszírozzuk – magyarázza Baki Péter.

Emellett új kutatási programokat is indítanak. Elsősorban azt szeretnék felmérni, hogy a honi kortárs fotográfia miként hat a mai magyar kultúrára, társadalomra, szo­ciológiára. Fontos kérdés az is: a fotó mint médium mekkora gazdasági erőt képvisel a többi művészeti ághoz viszonyítva?

– Ha az állam reprezentatív kiállításokat akar szervezni külföldön, elsőként mindig a hazai fotográfia jön szóba. A klasszikus alko­­tóink – például André Kertész, Moholy-Nagy László – művei iránt mindig, mindenhol hatalmas az érdeklődés, de most már a kortárs fotó­­saink közül is egyre többet felfedeztek kint. Ezek a kiállítások hihetetlenül olcsók ahhoz képest, hogy mekkora hasznot hoznak: gyakran 60-70 ezer fős látogatottságot érnek el. Ám a bevételekből a magyar állam semmit nem juttat vissza a szakmánknak, nem fordítanak pénzt, mondjuk, a fotógyűjte­mények fejlesztésére. A célunk az, hogy a magyar fo­­tog­­ráfia anyagi elismertségét és presztízsét itthon is növelni tudjuk – teszi hozzá Baki Péter.

S. ZS.

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?