A világ legnagyobb zongorafesztiválját rendezik a Ruhr-vidéken

A világ legnagyobb zongorafesztiválját nem Londonban, Párizsban, Berlinben vagy New Yorkban rendezik, hanem Németországban, a Rajna és a Ruhr között elterülő Ruhr-vidéken, Németország egykori ipari fellegvárában, kastélyokban, Essen, Dortmund, Bochum, Düsseldorf koncerttermeiben és ipari műemlék épületekben.

2017. június 22., 12:17

Szerző:

Immár 29. alkalommal rendezik meg a Ruhr Zongorafesztivált, amelynek középpontjában idén amerikai zeneszerzők művei állnak, és a The Americas címet viseli a program. Nem véletlenül: amint a fesztivál intendánsa, Franz Xaver Ohnesorg (1999–2001 között a New York-i Carnegie Hall zeneigazgatója) hangsúlyozta: éppen most, az új amerikai politikai helyzet láttán fontos, hogy pódiumra kerüljenek gazdag, sokoldalú zenei hagyományokkal rendelkező földrész művei.

A fesztivál vendégei tehát az Újvilág zenéjének sokoldalúságával ismerkedhetnek meg a július 20-ig rendezett hatvankilenc koncerten, amelyeknek színhelye huszonkét város harminchat színpada.

Amerika zenéje 2002 és 2013 után harmadszor áll a fesztivál fókuszában, ezúttal a jeles komponista, Philip Glass 80. születésnapja is szerepet játszott a téma kiválasztásában. A minimal music irányzat legnevesebb képviselője a Maki Namekawa–Dennis Russel Davies-zongoraduóval játszik műveiből az esseni koncertházban. Ott adják át a fesztivál díját Philip Glassnak és a kortárs zongoraműveket népszerűsítő duónak. A díjjal ösztöndíj is jár egy fiatal pianistának, aki jövőre mutatkozik majd be a fesztiválon, amely általában nagy súlyt fektet a fiatal tehetségek bemutatására. 2010-ben Schiff András ajánlására a finn Juho Puhjonen léphetett fel.

Khatia Buniatishvili

Philip Glass művein kívül harminc amerikai zeneszerző alkotásai szerepelnek a programban, így például John Adams, Samuel Barber, Leonard Bernstein, Aaron Copland, Georges Gershwin, Alberto Ginastera, Scott Joplin, Astor Piazzolla, Heitor Villa-Lobos és Earl Wild művei.

Idén is meghívták a legnagyobb nemzetközi zongoraversenyek győzteseit. Ezúttal a clevelandi verseny nyertese, az orosz Nyikita Mindojansz és a Tel Aviv-i Rubinstein verseny győztese, a lengyel Szymon Nehring léphetett fel.A koncerteket lemezen is kiadják, ezzel is hozzájárulva a fiatal művészek megismertetéséhez.

A találkozó egyik fénypontja a brazil mester, Nelson Freire fellépése volt hazája zenéjével. A dzsessznek is fontos szerepe van a fesztivál programjában, nyolc koncerten mutatkoznak be világhírű dzsesszzenészek.

Korunk pianista sztárjai Ohnesorg meghívására évről évre visszatérnek a Ruhr-vidékre. Néhány név a sok közül: Martha Argerich, Hélène Grimaud, Katia és Marielle Labèque, Khatia Buniatishvili, Gabriela Montero, Pierre-Laurent Aimard, Arkagyij Volodosz, Jevgenyij Kissin, Jean-Yves Thibaudet, Igor Levit, Rafał Blechacz, Rudolf Buchbinder, Radu Lupu, Grigory Sokolov – és Schiff András. Schiff, a zongorafesztivál díjasa 2009-ben, június végén lép fel Essenben Bach- és Bartók-művekkel, július 4–9. között pedig Essenben mesterkurzust tart. A 93 éves Menahem Pressler fellépése júliusban szintén a fesztivál egyik fénypontja lesz az új bochumi koncertházban.

Az Ipari kultúra éjszakája rendezvénysorozatban huszonöt kezdő zongoraművész lép fel az egykori bochumi ipari csarnokban.

A fesztivál zenei nevelési programja 2014-ben jelentős díjat kapott az Egy év Ligeti György zenéjével című projektjéért. E siker talaján a múlt évben Bartók Béla zenéjével foglalkoztak egy éven át Duisburg-Marxloh iskolásai, négy oktatási intézmény mintegy négyszáz diákja, míg ebben az évben Sztravinszkijjal ismerkedtek meg a gyerekek. A duisburgi városrész jellegzetes a Ruhr-vidék szempontjából: nagyrészt délkelet-európai betelepülők gyermekei járnak ezekbe az általános és középiskolákba, ahol most a zenén kívül másik művészeti formával, a tánccal is ismerkedtek.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!