A Tosca inspirációi

Van valami abban, hogy Zeke Edit díszlet- és jelmeztervező csúcstartó. Harmadszorra tervez látványt éppen Puccini Toscájához és pont a Miskolci Nemzeti Színházban. Persze mindig más-más rendezői koncepcióhoz az elmúlt húsz évben. Most Kesselyák Gergely karmester operaolvasatához.

2015. szeptember 16., 12:44

A Tosca amúgy valós helyszíneken játszódik Rómában: Angyalvár, Farnese-palota, Sant’Andrea della Valle-templom. És akkor ugorjunk is rögtön a mű harmadik felvonásához. Az Angyalvárban vagyunk éjjel három körül. A távolból pásztorgyerek éneke hallatszik...

– Puccini hajnalban valóban felment az Angyalvárba, és figyelte az ébredés zörejeit, a környék és a természet neszeit, s a hajnali akusztikát lekottázta. Kesselyák Gergely rendező úgy instruált engem, hogy „verista” operát szeretne rendezni. A zeneszerző eredeti gondolatai izgatták. Mintha egy filmet látott volna maga előtt Puccini, úgy komponálta a Toscát, apró részletekre is figyelve. Mi is ezt az „operamozit” pergetjük, persze színházi képekben, formákban – mondja Zeke Edit.

Az opera eredeti terei a miskolci Tosca díszletéhez inkább inspirációt jelentettek. Míg a jelmezek – maiak. Máskülönben Zeke Editnek az operák a „gyengéi”: minden más felkérést hátrébb sorol, ha operalátványt tervezhet.