A szabadság emlékművei: összművészeti előadás ötvenhatról

2016. október 18., 11:35

Az idei Cafe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál egyik legizgalmasabb produkcióját október 18-án mutatják be a Várkert Bazárban. Egy ünnepi színjáték – …’56–’16… című  összművészeti előadás az ötvenhatos forradalom 60. évfordulójához kapcsolódik. Rendezője, Gergye Krisztián táncos-koreográfus a 168 Órának elmondta: nem az volt a célja, hogy  dokumentalista stílusban ábrázolja a forradalom történetét.

vojnichgergye_56_repro_001__pa_r_175x151__rgb-1– Amikor nekifogtam a témának, először csak azt tudtam, mi az, amit nem szeretnék csinálni. El akartam kerülni a patetikus forradalmi ábrázolást és az aktuálpolitikai üzengetéseket. Olyan emlékművet próbálunk létrehozni, amely ötvenhatot a jelenbe helyezi át és a nézőket arra készteti, hogy szembenézzenek a történelmi és személyes múlttal és önmagukkal is: vajon miként viszonyulnak a mindenkori elnyomó hatalomhoz? Egy diktatórikus, paranoid korban hogyan juthat el a nép a forradalomig? Hol az a pont, amikor a hétköznapi emberek számára is a szabadság és a függetlenség létkérdései válnak a legfontosabbá? – magyarázza Gergye Krisztián.

A koreográfus-rendező hozzáteszi: a műfajok határain táncolás ad lehetőséget arra, hogy minél sokrétűbben, a különböző művészeti ágak nyelvén beszéljenek a múlt élő jelenlétéről. Az előadásban táncosok, énekesek és színészek szerepelnek együtt. Részletek hangzanak el Nádas Péter Temetés és Ünnepi színjátékok című írásaiból, lesz kortárs opera, a díszlet festményeit Vojnich Erzsébet alkotta. Közreműködnek: Vizin Viktória – ének, Zombola Péter – zongora, az Accord Quartet, valamint Barabás Anita, Bánfalvi Eszter, Bányai Kelemen Barna, Gergye Krisztián és Rétfalvi Tamás.

S. ZS.