Daniel Barenboim és premier a világ legnagyobb zongorafesztiválján

2019. július 9., 15:30

Szerző:

Immár 31. alkalommal rendezik a német nehézipar egykori központjában a Ruhr-vidéki Zongorafesztivált, amely a maga nemében a legnagyobb a világon: május és július vége  között 23 városban 31 színhelyen 60 koncertre került, illetve kerül sor, évről évre több mint 50 000 vendég keresi fel őket.

Fotó: Peter Wieler

A  hagyományos koncerttermek mellett  kastélyok, kúriák, egyetemek és egykori gyárcsarnokok adnak helyet a világ legnagyobb zongorasztárjainak és a legjelesebb zongoraversenyek gyözteseinek. Így többek között  Essen, Dortmund, Bochum, Unna, Düsseldorf, Mülheim, Herten koncerttermeiben és ipari műemlékeiben  lép fel Hélene Grimaud, Martha Argerich, Khatia Buniatishvili, Grigorij Szokolov, Jevgenyij Kissin, Marc-André Hamelin, Alfred Brendel, Kit Armstrong, Igor Levit, Daniel Barenboim, Jean-Yves Thibaudet és sokan mások.

Fotó: Peter Wieler

2019-ben a berlini fal, a vasfüggöny lebontásának  30. évfordulóját  ünnepeljük Európában.  Ebből az alkalomból a fesztivál intendánsa, Franz Xaver Ohnesorg úgy döntött, hogy a zongorasztárok, a művészek mint európai polgárok álljanak életrajzukkal a fesztivál középpontjában.

Sir Schiff András Budapesten született és  Firenzében lakik, Krystian Zimerman, a lengyel pianista  Svájcban él. Daniel Barenboim Buenos Aires-ben született, Tel Aviv, London, Párizs után otthona most Berlinben van. A Csehországban született Alfred Brendel Zágrábban járt iskolába, Grazban végezte  tanulmányait és évek óta Londonban él.

Fotó: Peter Wieler

Miit jelent Önöknek  Európa? - tette fel a kérdést Ohnesorg professzor a koncertekre érkező művészeknek.  A válaszokból:

  •  „Ha lesz végre európai állampolgárság, az első leszek, aki ilyen útlevelet igényel!“ Krystian Zimerman
  • „Tifliszben születtem, Budapesten nőttem, fel, Firenzében és Bécsben tanultam zenét, ma Berlinben élek. Igazi páneurópainak tekiontem magam. Egységes Európáé a jövő.” Nicolas Namoradze
  •  
  •  „Savoyai, francia vagyok, európai vagyok!...”  Gautier Capucon
  • „Beethoven, Mozart, Liszt, Debussy, Chopin, Verdi, Albéniz, Janáček… Van még kérdés?...”  Héléne Grimaud
  • Igor Levit Novoszibirszkben született, Hannoverben járt a Zeneművészeti Föiskolára, most Berlinben él és büszkeséggel vallja magát  „polgárnak, európainak, pianistának“ .

A fesztivál fénypontja 95 éves Menahem Pressler fellépése lett volna a megnyitón, de betegség miatt le kellett mondania, szerepét Daniel Barenboim vette át. A szintén argentin születésű Martha Argerich, a zongoraművészek nagyasszonya, a 25. alkalommal tér vissza a fesztiválra ahol a lett csellistával, Mischa Maiskyval rendezett duóest kedvéért.

Fotó: Peter Wieler

A bemutatkozó fiatalok, a „Rising Stars“ között  Giuseppe Guarrera Sziciliában született és Berlinben él, a grúz Mariam Batsashvili Weimarban végezte zenei tanulmányait és most a BBC „New Generation Artist“ - ja. Az „Európa-központiság“ gondolata természetesen idegen a fesztivál rendezőitől, így ebben az évben is a különböző más kontinensekről nemkülönben  érkeztek világhírű sztárok, mint Marc-André Hamelin, Jan Lisiecki, Chilly Gonzales Kanadából, Emmanuel Ax, Philip Glass, Jeremy Denk az USA-ból, és fiatal csillagok, mint Ran Jia, Tiffany Poon és Changyong Shin Kínából, Hongkongból és Dél-Koreából.  

A  fesztivál díját 2019 -ben a Dominikai Köztársaságban született, New Yorkban élö jazz-zongorista Michel Camilo kapja meg. A klasszikus zongoraestek mellett jazz-koncertek, kamarazeneestek és hangversenyek, mesterkurzusok és dalestek tükrözik a koncertsorozat sokszínűségét. A fesztivál rendszeresen felkér zeneszerzőket új kompozíciók megírására, így az elmúlt években 100 új művet mutattak be. Világpremier is volt Essenben: az amerikai Philip Glass első zongora-szonátáját a japán  Maki Namekawa mutatta be.

Gyermeknevelés a zene szeretetére

A Ruhr-zongorafesztivál egyik fontos törekvése az új nemzedékek zenei képzése. 2008 óta több mint háromezer kisgyerek és serdülő vett részt ezekben a programokban, amelyeknek súlypontja olyan városrészekre esik, mint Duisburg-Marxloh, ahol a gyerekek nagy része  bevándorló családokban, német nyelvtudás nélkül érkezett Németországba. A testi fogyatékos gyermekek integrálása a tánc és zene segítségével is része a díjjal kitüntetett Education projektnek.  Kiváló zongoraművészek közreműködésével 600 gyermek ismerkedett ebben az évben Gershwin Kék rapszódiájával, Beethoven, Bartók Béla, Ligeti György, George Benjamin és Sztravinszkij zenéjére alkottak koreográfiát.

 

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!