12 év rabszolgaság

Keserves film. Nem csak azért, mert rabszolgának lenni sohasem leányálom, az amerikai délen megkorbácsolt niggernek lenni az 1840-es években meg különösen rossz, tudjuk ezt. S ha az ember volt már szabad is, hegedűművész is (mint főhősünk) a jenkik lakta felvilágosult, messzi Északon, hát kinek van kedve odatartani a hátát: hasítsanak már belőle szíjat a fekete szívű fehér ültetvényesek, gazdák. Primitíven.

2014. január 16., 10:17

Ha a fenti sorokból némi elégedetlenséget olvasnak ki, akkor önök jó megfigyelők. Ugyanis a keserv nemcsak a mozivásznat önti el, de a nézőteret is. Olyan film ez, amelyben különösen sokat bíznak messze néző, hosszan mutatott könnyes szemekre. (Amikor is nem a publikum sír, hanem a színész! Öreg hiba.)

Az antirasszizmus fontos, mindig aktuális és humánus programja azonban ennél finomabb elemzéseket kívánna! Az, hogy megverték a rabszolgákat, megerőszakolták a nőket, a felügyelők brutálisak és rohadtak voltak, hogy egyik-másik gazda ép eszét illetően lehettek jogos kételyeik a szereplőknek – annak kevés a mai relevanciája, hogy szépen fogalmazzak. Amúgy meg a történetnek – sajnos – nincs az a fajta megszólító ereje, amely korokon, tereken át torkon ragad, s beleránt a történet sodrába. Ehhez ez a film egyszerre túl érzelmes és mégis túl rideg. Lehetnek tempóproblémák is (visszatérő, hosszú beállítások), lehetnek dramaturgiai hamarkodások (lásd: hirtelen hepiend), és vannak persze igazi, emlékezetes, csak innen ismerős képek, például akasztott főhősünk lógva hagyása a mellékszereplők uralta háttér előtt. (Ilyen kínt és közönyt még nem láttunk.)

Figyelemre méltó mégis, hogy a filmet hét Golden Globe-díjra jelölték, valamint az is, hogy ezekből egyet kapott meg: a legjobb filmdráma kategóriában. Magam – úgy látszik – nem voltam képes átélni e külsődleges mű mélységeit.

(Rendezte: Steve McQueen.)

Bölcs István

16:59

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.