Zelenszkij: 16 ezer külföldi önkéntes érkezik Ukrajnába

Keddtől papírok nélkül is beutazhatnak külföldiek, ha segítenek az ukrán haderőnek.

2022. március 3., 13:43

Szerző:

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök friss videót tett közzé a Facebook-oldalán, amelyben elmondta, az ukrán védvonalak kitartanak, de az oroszok éjfél óta folyamatosan lőtték a városaikat. Elmondása szerint Oroszország taktikai váltást hajt végre, amikor civil területeket is célba vesz – ez szerinte azt mutatja, hogy Ukrajna sikeresen áll ellen Moszkva korábbi, gyors szárazföldi győzelmi tervének.

„Semmit sem veszíthetünk, csak a szabadságunkat” – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy Ukrajna naponta kap fegyverellátmányt a nemzetközi szövetségeseitől.

Az ukrán elnök azt is elárulta, hogy több, mint 16 ezer külföldi önkéntes érkezik Ukrajnába. Mint ismeretes, keddtől van hatályban az az elnöki rendelet, amely szerint minden olyan külföldi állampolgár vízummentesen utazhat be Ukrajnába, aki harcolni akar az ukránok oldalán az orosz invázió ellen. A rendelet a hadiállapot végéig marad érvényben, írja a Telex.

Zelenszkij beszéde végén így üzent Vlagyimir Putyinnak:

„Azt üzenjük Oroszországnak, hogy tanulja meg a jóvátétel és a hozzájárulás szavakat, minden egyes ukránnak vissza fogják fizetni, amit az országunkkal tettek.”

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij 2022. március 2-ai videóüzenetében. Fotó: UKRAINE PRESIDENCY / AFP)