Vega-vendéglátás olaszosan
Bár kétségkívül néhány finomságból kimaradnak Olaszországban a vegetárius táplálkozást követők, de azért nem kell attól félniük, hogy éhen halnak. Gondoljunk a különböző fokhagymás, zöldséges, krumplis, vagy paprikás-paradicsomos pizzákra (a sajt belefér, hiszen csak a legradikálisabbak nem fogadják el az állatok által „szívesen” adott termékeket), a pestós vagy gombás sugóval készült spagettikre, a ricottás-spenótos canellonira. Most néhány kevésbé ismert olasz „vega” recepttel örvendeztetjük meg olvasóinkat.
Közép-Olaszországban, az Appeninekben igen nagy kultusza van a vargánya gombának: a sűrű csapadékkal megáldott, kőszáli zergéknek való dombokon honos ez a csemege, és bár arrafelé mindenféle ízes gomba is nő, a helyiek a többit szóra sem érdemesnek tekintik. Bezzeg a vargánya, amelyet ott „disznógombának” (fungo porcino) neveznek! Számtalan elkészítési módja közül az egyik legfinomabb és legegyszerűbb, amit mi, plébános barátunk házvezetőnőjének neve után „vargánya alla Simonetta” néven emlegetünk. Nem kell mást tenni, mint forró olajba dobni néhány méretes fokhagyma-gerezdet, miközben a vékony csíkokra szelt gombákat lisztben forgatjuk meg, majd mindegyiket oldalanként 1-1 percig sütjük. Még só sem kell rá, így tökéletesen kijön az erdei gomba minden zamata.
Igazi egészséges, kánikulába való tál következik, amelynek alapja cikóriasaláta. Ehhez adunk piros húsú grapefruit-gerezdeket, friss spenótleveleket, karikára szelt lilahagymát, egy csokor retket, amelyet az esztétikum kedvéért rózsa alakúra lehet faragni, mindehhez olajos, citromos, sós, borsos öntetet készítünk, és némi édesköménnyel ízesítjük.
A vegetárius Carpaccio nevű salátában művészi formákra szelhetjük a sárgarépát, a zucchinit, a retket, a szokásos öntet mellett csupán némi petrezselyem és snidling szükséges hozzá.
Ízes-illatos meleg zöldségtálat kínálunk: egy fehér hagymát karikákra vágva olajon megfuttatunk, majd felkockázott sárgarépát és póréhagymát adunk hozzá. Enyhén megsózzuk, borókabogyóval ízesítjük, majd apróra vágunk egy csomag zamatos turbolyát, egyik felét bekeverjük a párolódó zöldségbe, a másik felét pedig a végén nyersen szórjuk rá.
Végezetül még egy vendégváró szendvics, azaz bocsánat, tramezzino-receptet is olvasóink figyelmébe ajánlunk: háromszögletűre vágott teljes kiőrlésű kenyérszeletek közé, zöldsalátára megágyazva reszelt sárgarépát és almát keverünk diópástétomhoz. Egy tramezzinóba három szelet kenyeret tegyünk, a két külsőt pirítsuk meg, míg a középső maradjon sima, így két réteg tölteléket tehetünk bele.