Meghalt egy érintetlen őslakos csoport utolsó tagja Brazíliában

Meghalt egy érintetlen őslakos csoport utolsó tagja Brazíliában. A férfi, akinek a nevét nem ismerték, teljes elszigeteltségben élt az elmúlt 26 évben – közölte az őslakosok ügyeivel foglalkozó brazil szervezet, a Nemzeti Indián Alapítvány.

2022. augusztus 29., 15:41

Szerző:

Az őslakos férfit a „gödrök embere” néven ismerték, mivel jellemzően mély gödröket ásott. Ezek közül néhányat csapdaként használt állatok elejtésére, néhányról pedig úgy tűnt, mintha rejtekhely lenne.

Természetes halállal hunyt el az utolsó indián 

Az őslakosra 26 éve bukkantak, azóta az alapítvány 53 kunyhót azonosított, amelyet használt. A kunyhóknak egyetlen ajtajuk volt, és mindegyikben találtak egy-egy gödröt, a férfi így kapta a „gödrök embere” vagy a „gödrös indián” becenevet.

A férfi holttestét augusztus 23-án találták meg egy függőágyban az egyik szalmakunyhója előtt, erőszakos cselekményre utaló jeleket nem találtak. A „gödrök embere” annak az őslakos csoportnak volt az utolsó tagja, amelynek másik hat tagját még 1995-ben ölték meg. A csoport a Bolíviával határos Rondonia államban lévő, Tanaru őslakosok által lakott területen élt. A törzs többségét valószínűleg az 1970-es években ölték meg földfoglaló farmerek.

A „gödrök embere” a feltételezések szerint körülbelül hatvanéves lehetett, és természetes halállal hunyt el. A tisztviselők nem találtak arra utaló jeleket, hogy behatoltak volna a férfi területére, a kunyhójában sem nyúltak semmihez, ennek ellenére a rendőrség szakértői csoportja elvégezte a holttest első vizsgálatát, majd a szövetségi rendőrség igazságügyi orvosa végzi el a boncolást.

A „gödrök emberét” 1996 óta a Funai, a brazil őslakosügyek szervezete, a Nemzeti Indián Alapítvány ügynökei felügyelték, vigyázva a biztonságára. Drónok, valamint egy háromdimenziós szkenner segítségével figyelték, és különböző nyomokat is gyűjtöttek a lakhelyén, ezeket szintén elemzik. Brazília alkotmánya szerint az őslakosoknak joguk van a hagyományos földjükhöz, így nem egyedi eset, hogy a földfoglalók egyszerűen megölik őket.

A Funai tagjai 2018-ban filmezték le a férfit a dzsungelben, a felvételen egy fát ütöget egy fejszének tűnő tárggyal. Azóta nem látták, de az ügynökök megtalálták a szalmából épített kunyhókat, valamint a mély gödröket. Némelyik alján kihegyezett tüskék voltak, ezek valószínűleg csapdák voltak, míg a többit vélhetően rejtekhelyként használta, ha kívülállók közeledtek. A kunyhókban és a táborhelyeken talált bizonyítékok arra utalnak, hogy a „gödrök embere” kukoricát és maniókát, valamint gyümölcsöket, például papaját és banánt termesztett.

Brazíliában mintegy 240 őslakos törzs él, sok veszélyben van, mivel az illegális bányászok, fakitermelők és földművesek behatolnak a területükre - figyelmeztetett a Survival International, az őslakosok jogaiért küzdő érdekvédelmi szervezet. Köztük 114 olyan őslakos népet azonosítottak, amely teljesen elszigetelten él.

(Kiemelt képünk illusztráció: Brazíliai őslakos indiánok a Harc az Életért mozgalom keretében tüntetnek földjeik védelmében és Jair Bolsonaro brazil elnök kormányzata ellen. MTI/EPA/EFE/Joédson Alves)

20:42

Az orosz erők pénteken kora este a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségét lőtték Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel, a támadásban egy 37 éves férfi életét vesztette, egy 42 éves férfit pedig sérülésekkel kórházba szállítottak – közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegram mikroblogon.

20:14

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei elegendő bizonyítékot gyűjtöttek ahhoz, hogy adózási és egyéb bűncselekmények gyanújával vádat emeljenek Hunter Biden, az amerikai elnök fia ellen – írta csütörtökön a Washington Post.

19:59

Több százezer embert fenyeget éhhalál Kelet-Afrikában, ahol máris több mint 10 millió gyerek szenved súlyos alultápláltságtól a szárazság és az ennek nyomán kialakult élelmiszerszűke miatt – jelentette pénteken az Anadolu török hírügynökség egy regionális helyi kormányközi szervezet beszámolójára hivatkozva.

19:03

Traktort adott ajándékba Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak 70. születésnapja alkalmából – jelentette pénteken a Belta fehérorosz állami hírügynökség.