Videó: horrorfilmbe illő akcióval irották ki a gyilkos lódarázs-fészket

Telex: kiirtottak egy gyilkos lódarázs, egészen pontosan ázsiai óriás lódarázs (Vespa mandarinia) fészket Amerikában, Washington államban, az elsőt, amit idén találtak.

2021. augusztus 29., 15:23

Szerző:

Az állatok egy kiszáradt égerfa odvába építettek 9 emeletes fészket, az irtók először kiporszívóztak 113 dolgozó lódarazsat, majd elkezdték felnyitni a fát, eltávolítani a kérget, hogy hozzáférjenek a fészekhez. Ott 1500 lárvaállapotú darázs várta őket. Az irtás közben további 67 darazsat kaptak el a környéken hálóval – írta a Telex. 

Az első ilyen fészket tavaly találták Amerikában, ekkor derült ki, hogy valahogy bejutott a kontinensre a rovar. A Magyar Mezőgazdaság szakportál szerint ez a lódarázsfaj nem azonos az Európában, főként Franciaországban jelentősen elterjedt és egyre terjedő kisebb betolakodóval, az ázsiai lódarázzsal (Vespa velutina), ugyanis az ázsiai óriás lódarázs dolgozója 4,5 cm hosszú, míg az Európában terjedő ázsiai lódarázsé 3,3 cm. Az ázsiai óriás lódarázs, mely japán óriás lódarázsként is ismert, egymagában percenként, az erre specializálódott rágóinak köszönhetően mintegy 40 méhet képes „lefejezni”, anélkül hogy a méhektől egyetlen szúrást kapna.

 

(Kiemelt kép: Washington State Department of Agriculture entomologist Chris Looney displays a suit bought for the department specifically to wear when investigating a possible Asian giant hornet nest on May 7, 2020, in Blaine, Washington. The new Asian hornets that have been found in Washington state may be murder on already stressed-out honeybees, but for humans it’s like a repeat of the sensationalized scare that turned Africanized “killer” honeybees of the 1970s: a real and nasty bug hyped into a horror movie motif that didn’t quite fulfill its scary billing. Numerous bee and insect experts tell people to calm down about the so-called murder hornets, unless you are a beekeeper. Elaine Thompson / POOL / AFP)