Új, Európa-barát kormánya lett Montenegrónak

A kormánypártok kisebbségben vannak a parlamentben.

2022. április 28., 21:01

Szerző:

Megválasztotta az új montenegrói kormányt csütörtökön az ország Cetinjében ülésező parlamentje, a miniszterelnök Dritan Abazovic lett. A 81 tagú parlament 45 képviselője támogatta az új, Európa-barát kormányt. Dritan Abazovic kormányfő azonnal le is tette esküjét a képviselők előtt – írja az MTI.

A montenegrói közszolgálati televízió beszámolója szerint az új montenegrói kormánynak 18 minisztere és négy kormányfőhelyettese lesz. Dritan Abazovic beszédében kiemelte, hogy az új kormány két oszlopra támaszkodik: a jogállamiságra és a gazdasági fejlődésre. Emellett

öt főbb területen szeretnének előrelépést elérni: a korrupció elleni harc, a fenntartható befektetések, az európai integráció, a környezetvédelem, valamint a gyerekek és a fiatalok megerősítése terén.

A kormánypártok kisebbségben vannak a parlamentben, mindössze 16 képviselőjük van, ám élvezik a Milo Djukanovic vezette Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) 30 képviselőjének támogatását is annak ellenére, hogy a DPS nem tagja a kormánynak. Milo Djukanovic államfő március elején kérte fel Dritan Abazovic volt miniszterelnök-helyettest, az Egyesült Reform Akció (URA) mozgalom vezetőjét a kormányalakításra.

Az előző montenegrói kormány február elején bukott meg, amikor a 81 tagú parlamentben 43-an támogatták a Zdravko Krivokapic vezette kabinet ellen beadott bizalmatlansági indítványt.

Az indítványt a kormánykoalíció kisebbik pártja, az URA adta be az ellenzékkel karöltve. Zdravko Krivokapic a 2020 augusztusában tartott parlamenti választásokat követően lett miniszterelnök, amikor az akkori ellenzék egy hajszállal megverte a balközép Szocialisták Demokratikus Pártját. A korábbi ellenzéki pártok a 81 tagú parlament 41 helyét szerezték meg. Az új kormányban Európa- és szerbbarát pártok is helyet kaptak, és éppen ez az ellentét lassította a döntéshozatalt már a kormány megalakulása óta.

(Kiemelt kép: SAVO PRELEVIC / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.