Tudta a rendőrség, hogy az ámokfutónak súlyos mentális problémái vannak

Ám hiába voltak intő jelek, a rendőrség nem tudta megakadályozni a tragédiát, nem állították meg idő előtt az ámokfutót.

2023. október 31., 13:51

Szerző:

A maine-i ámokfutó hozzátartozói a tömegmészárlás előtt öt hónappal felvették a kapcsolatot a helyi seriffel, és jelezték neki, hogy a lőfegyveroktató férfi komoly mentális problémákkal küzdhet – írja a Guardian alapján a Telex.hu.

A helyi seriffhivatal által hétfőn nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint hiába voltak intő jelek, mégsem tudták megakadályozni a tragédiát.

Mint ismert: a 40 éves Robert Card október 25-én fegyverrel ment be a Maine állambeli Lewistonban egy bowlingpályára és egy étterembe, ahol agyonlőtt 18 embert, 13-at pedig megsebesített. A hatóságok ezután hajtóvadászatot indítottak a férfi ellen, akinek a holttestét péntek este találták meg egy folyó közelében, úgy tűnik, magával is végzett. Egyelőre vizsgálják, mi lehetett a támadó indítéka.

A most nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint miután a család májusban bejelentést tett, a Sagadohoc megyei seriffhivatal felvette a kapcsolatot Card tartalékos egységének tisztviselőivel, akik biztosították a rendőrséget, hogy beszélni fognak Carddal, és gondoskodnak arról, hogy orvosi ellátásban részesüljön. A férfi július közepén beszámíthatatlanul kezdett viselkedni, hangokat hallott, és azzal fenyegetőzött, hogy lövöldözni fog a Maine állambeli Saco katonai kiképzőbázison, ezért két hétre beutalták egy mentális betegeket ellátó egészségügyi intézménybe. Egyelőre nem lehet tudni, milyen feltételekkel engedték ki.

Szeptember 15-én a rendőrség – a hadsereg kérésére – felkereste Card otthonát, hogy felmérjék az állapotát. De nem találták otthon, ahogy másnap sem. A seriffhivatal ezután országos körözést adott ki ellene, azzal a figyelmeztetéssel, hogy „fegyveres és veszélyes”. Ekkorra már Card tartalékos egységének a vezetői is úgy döntöttek, hogy elveszik tőle a hadsereg által kiadott lőfegyvereket, a férfit „nem bevethetőnek” nyilvánították, és többször is megpróbálták felvenni vele a kapcsolatot. A rendőrség eközben Card bátyjával lépett kapcsolatba, aki azt mondta nekik, hogy megpróbálja biztonságba helyezni azokat a lőfegyvereket, amikhez Cardnak hozzáférése lehetett – írja a lap.

(Kiemelt kép: az amerikai rendőrség teljes mozgósítással kereste a tömeges lövöldözéssel gyanúsított Robert Cardot Maine államban, 2023. október 27-én. Fotó: Fatih Aktas / Anadolu via AFP)