Továbbra se tudni, ki ölte meg a máltai újságírónőt

Az Európai Parlament sürgette a felelősségre vonást Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő meggyilkolásával kapcsolatban.

2021. április 29., 20:36

Szerző:

A képviselők aggodalmukat fejezték ki, hogy magas rangú politikai szereplők is kapcsolatba hozhatók a 2017-es gyilkossággal.

Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró számos, a szervezett bűnözéssel összefüggő korrupciós és pénzmosással kapcsolatos ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő máltai politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében.

Az Európai Parlament csütörtökön 635 igen szavazattal, 46 ellenszavazattal és 12 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában arra szólította fel a máltai kormányt, hogy mihamarabb állítsa bíróság elé azokat, akiket felelősség terhel az újságírónő meggyilkolása miatt.

A képviselők a folyamatban lévő nyomozás eddigi eredménytelenségére hivatkozva arra következtettek, hogy az előző miniszterelnök belső köre megpróbálhatott bizonyítékokat eltüntetni a nyomozás akadályozása érdekében.

Az EP ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy tett némi előrelépést a máltai kormány a jogállamiság és a bírói függetlenség biztosítására. A strukturális reformok elindítását üdvözlendőnek nevezték, tekintettel az Európai Bizottság 2020-as jogállamisági jelentésében azonosított „mély korrupcióra". Az Európai Parlament ugyanakkor hangsúlyozta, hogy további erőfeszítésekre van szükség.

(Kiemelt képünk: Wikimedia Commons)