Ezt csinálta eddig a Nyugat Putyin megfékezésére

Kérdés, mennyire fájnak ezek a szankciók Putyinnak.

2022. február 23., 15:23

Szerző:

Az Egyesült Államok és szövetségesei szerdán újabb szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben, – amiért az elismerte két kelet-ukrajnai szakadár terület függetlenségét – ugyanakkor egyértelművé tették, hogy keményebb intézkedéseket tartanak tartalékban arra az esetre, ha Moszkva teljes körű inváziót hajtana végre – írja a Reuters.

Az Európai Unió szerdán életbe lépő szankciói feketelistára tennék az orosz parlament alsóházának minden olyan tagját, aki megszavazta az ukrajnai szakadár területek elismerését, befagyasztanák vagyonukat és megtiltanák az utazást.

Az Egyesült Királyság az Egyesült Államokat követve új korlátozásokat jelentett be, amelyek megtiltják Oroszországnak, hogy új kötvényeket bocsásson ki értékpapírpiacain.

A lépések a kedden bejelentett intézkedéseket követik, köztük az Északi Áramlat-2 németországi jóváhagyásának befagyasztását, valamint az orosz bankokkal szembeni új amerikai szankciókat.

Az eddig bejelentett intézkedések egyike sem irányul azonban közvetlenül magára Vlagyimir Putyin elnökre, és várhatóan középtávon sem lesz súlyos következménye a több mint 630 milliárd dollárnyi nemzetközi tartalékkal rendelkező Moszkva számára.

Az olajárak a keddi hétéves csúcsról enyhültek, mivel világossá vált, hogy a szankciók első hulláma valószínűleg nem fogja megzavarni az olajellátást. A globális részvények megtörték négynapos lejtmenetüket, és csökkent a kereslet a biztonságos menedékként szolgáló eszközök iránt.

A nyugati országok attól tartanak, hogy Oroszország teljes körű inváziót tervez Ukrajnában, miután Putyin hétfőn bejelentette, hogy elismeri a Nyugat által Moszkva megbízottjának tekintett szakadárok által 2014 óta ellenőrzött két kisebb szakadár régiót. Putyin egyúttal rendeletet is aláírt, amely lehetővé teszi az orosz erők ottani bevetését.

Washington az orosz lépéseket egy invázió kezdetének minősítette, de mivel az általuk jósolt tömeges katonai támadás nem valósult meg, kénytelenek voltak kalibrálni válaszlépésüket.

„Még keményebb szankciókat fogunk alkalmazni kulcsfontosságú oligarchákra, kulcsfontosságú oroszországi szervezetekre, korlátozva Oroszország hozzáférését a pénzügyi piacokhoz, amennyiben Ukrajnában teljes körű invázióra kerül sor” – mondta Liz Truss brit külügyminiszter.

Bejelentette, hogy tervezik, hogy megtiltják Oroszországnak, hogy új külföldi adósságot bocsásson ki Londonban, amit az Egyesült Államok már évekkel ezelőtt megtett. Moszkva közölte, hogy válaszul egyelőre minden új adósságot rubelben bocsát ki otthon.

Néhány nyugati vezetőt bírálatokkal illettek otthon az eddigi válaszlépések miatt. Boris Johnson brit miniszterelnök nevetségessé vált a parlamentben, amikor bejelentette, hogy feketelistára tesz három, már évek óta amerikai szankciók alatt álló milliárdost és öt homályos bankot. A vezetők szerint a legsúlyosabb szankciókat tartalékban kell tartani, hogy elrettentsenek egy nagyobb támadástól.

(Kiemelt kép: Brendan SImialowski / AFP)