Összeomlott egy autópályahíd Olaszországban, több tucatnyian halhattak meg

2018. augusztus 14., 13:43

Szerző:

Legkevesebb 35 halálos áldozata van a Morandi-híd néven ismert viadukt leszakadásának Genova közelében, amelyen az A10-es autópálya halad át. Az olasz polgári védelmi hivatal elnöke szerint 30-35 személygépkocsi és három teherautó zuhanhatott a 45 méteres mélységbe. A lakóházak, raktárak és autóutak fölött húzódó építmény lezuhanó darabjai az Il Giornale szerint autókat zúztak össze, a romok alatt pedig emberek rekedhettek, így az áldozatok száma még növekedhet. A Twitteren több újságíró és szemtanú is fotókat, felvételeket közölt a baleset helyszínéről.

Fotó: Twitter

Egy szemtanú szerint először az egyik oszlop (pilon) omlott le, aztán maga a híd is egy nagyjából 200 méteres szakaszon. A híd hozzávetőlegesen egy kilométer hosszú.

Az alábbi felvételen a híd összeomlásának pillanatai láthatóak.

A tűzoltók és mentők azonnal megkezdték a sérültek felkutatását, keresőkutyákat is bevetve. Az alábbi felvételen a híd alatt húzódó vasútvonalra zuhant gépjárműveket vizsgálják át. Hírek szerint eddig négy sérültet sikerült élve kimenteni a törmelék alól.

Egy szemtanú a Sky Italiának azt mondta, hogy nyolc vagy kilenc autó lehetett a hídon az összeomlás pillanatában, egy Alberto Lercari nevű férfi pedig a Corriere della Serának mesélte el, hogy kétségbeesetten, mezítláb rohanó túlélőket látott a katasztrófa után.

 

A viadukt, amikor még állt
Fotó: Google Maps

Az 1963-67 között épült, tervezőjéről elnevezett Morandi-hídon szerkezetátalakítási munkálatokat végeztek 2016-ban, de nem azon a szakaszon, amely most leomlott. Az olasz sajtóban egyelőre az építmény szerkezeti hibáját említik a baleset okaként, de az összeomlást megelezően nagy erejű vihar tombolt a környéken, ami hozzájárulhatott a katasztrófához.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte, a jelenlegi információk alapján nincs magyar érintettje a genovai hídomlásnak.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.