Oroszország lett az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöke

Áprilisban Oroszország veszi át az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöki tisztségét. 

2023. április 1., 16:48

Szerző:

Április 1-től Oroszország lesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöke. A tizenöt tagból álló tanácsban a soros elnökséget rotációs rendszerben adják tovább, és a tisztség egy hónapig tart – írta az Euronews. Oroszország annak ellenére vette át az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöki tisztségét, hogy Ukrajna felszólította a BT tagjait, hogy akadályozzák meg a lépést.

Oroszország legutóbb 2022 februárjában volt az ENSZ BT elnöke. A BBC cikkében megjegyezte, hogy így a BT-t jelenleg egy olyan ország vezeti, amelnyek elnöke ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a „történelem legrosszabb áprilisi tréfájának” nevezte Oroszország elnökségét, és leszögezte, hogy szerinte ez egy figyelmeztetés azzal kapcsolatban, hogy „valami nem stimmel a nemzetközi biztonsági egység működésével.”

(Kiemelt kép: Vaszilij Nebenzja, az Oroszországi Föderáció állandó ENSZ-képviselője felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén az ENSZ székházában, New Yorkban 2023. február 24-én. Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP)