Oroszország kihúzta a gyufát a Fehér Háznál

A Fehér Ház jogtalannak tartja az amerikai újságíró letartóztatását Oroszországban, a kémkedés vádját pedig „nevetségesnek” – közölte az elnöki hivatal szóvivője csütörtökön.

2023. március 31., 09:44

Szerző:

Karine Jean-Pierre a Fehér Ház tájékoztatóján kijelentette, hogy az Egyesült Államok a lehető leghatározottabban elítéli a letartóztatást, és elfogadhatatlannak tartja amerikai állampolgárok célbavételét az orosz kormány részéről. Mint mondta, kapcsolatban vannak a férfi családjával és munkaadójával, a The Wall Street Journallel. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem tud mást tenni, mint hogy az amerikai emberek biztonsága érdekében lebeszélje őket az utazásról Oroszországba. 

Előzőleg a külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy az Egyesült Államok a konzuli szolgálatán keresztül minden lehetséges támogatást megad a letartóztatott amerikai újságíró számára.

„A lehetséges legerőteljesebb módon elítéljük a Kreml folytatódó kísérleteit az újságírók és civil társadalom hangjainak megfélemlítésére, elnyomására és büntetésére” 

– fogalmazott a külügyminisztérium. 

A közlemény egyben az Oroszországban élő és odalátogató amerikai állampolgárokat az ország azonnali elhagyására kéri, az őket ott fenyegető veszélyre hivatkozva. 

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat csütörtökön jelentette be, hogy kémkedés gyanújával őrizetbe vette a Wall Street Journal tudósítóját. Az orosz hatóságok azt állítják, hogy az újságíró minősített információkat próbált megszerezni.

(Kiemelt képünk: Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal amerikai újságíróját, akit Washington számára való kémkedés gyanújával őrizetbe vettek Oroszországban, kikísérik a moszkvai Lefortovszkij bíróságról 2023. március 30-án. Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)