Nukleáris válaszcsapást gyakorolt az orosz hadsereg

Gyakorlatot tartottak Oroszország „hadászati elrettentő erői” Vlagyimir Putyin elnök irányításával – közölte szerdán a Kreml.

2023. október 25., 20:37

Szerző:

 

Szergej Sojgu védelmi miniszter Putyinnak – aki a Kreml szituációs terméből figyelte az eseményeket – arról tett jelentést, hogy a „hadászati támadó erők” által egy ellenséges nukleáris támadásra válaszul végrehajtott nagyerejű nukleáris csapás megindításával összefüggő feladatokat gyakorolták el.

Valerij Geraszimov vezérkari főnök közölte, hogy a gyakorlaton részt vett az „orosz hadászati rakétaerők” Jarsz típusú mobil szárazföldi hadászati rakétarendszere, az orosz Északi Flotta Tula hadászati rakétahordozó tengeralattjárója, valamint két Tu-95MSZ típusú nagyhatótávolságú hadászati rakétahordozó repülőgép.

A Kreml szerint a gyakorlat során a pleszecki űrközpontból a kamcsatkai Kura tesztpályára indítottak el egy Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétát, a Barents-tengerről, a nukleáris meghajtású Tula hadászati rakétahordozó tengeralattjáróról egy Szinyeva ballisztikus rakétát bocsátottak fel, a Tu-95MSZ nagyhatótávolságú repülőgépek pedig a levegőből indítottak rakétákat. Mindeközben ellenőrizték a katonai irányítószervek képzettségi szintjét, a vezetés, valamint a műveleti állomány készségét az alárendelt csapatok irányításának megszervezésére.

A Kreml közlése szerint minden betervezett feladatot maradéktalanul teljesítettek.

(Kiemelt képünkön egy Yars interkontinentális ballisztikus rakéta indítása látható a Grom-2022 Stratégiai Elrettentő Erők gyakorlatának részeként végrehajtott gyakorló kilövés során, Oroszország egy meg nem határozott helyszínén. Oroszország 2022. február 19-én sikeresen tesztelte legújabb hiperszonikus ballisztikus rakétáit, cirkálórakétáit és nukleáris képességű ballisztikus rakétáit. Fotó: orosz védelmi minisztérium.)