Mutatjuk, az orosz vezérkar beszámolóját a háború helyzetéről

Konasenkov szerint az orosz légierő az éjszaka folyamán 68 ukrán katonai célpontot, a légvédelem pedig három drónt semmisített meg.

2022. március 29., 11:54

Szerző:

Légi indítású orosz manőverező robotrepülőgépek megsemmisítettek egy nagy üzemanyagbázist a nyugat-ukrajnai Rivne megyében – jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a kedd délelőtti hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint a csapást hétfő este hajtották végre Klevan község közelében. Mint mondta, a bázisról a Kijev külvárosaiban használt ukrán haditechnikai eszközöknek szállítottak üzemanyagot.  Konasenkov szerint az orosz légierő az éjszaka folyamán 68 ukrán katonai célpontot, a légvédelem pedig három drónt semmisített meg. Összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 123 repülőgépet, 311 drónt, 1738 harckocsit és páncélozott járművet, valamint 181 rakéta-sorozatvetőt veszített. 

Eduard Baszurin ezredes, a donyecki "népi milícia" parancsnokhelyettese a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy az elmúlt nap ukrán tüzérségi támadások következtében két civil életét vesztette, 29 pedig megsebesült. Mint mondta, a "népköztársaság" területét több mint 250 belövés érte Grad rakéta-sorozatvetőkből valamint 152, 122, 120 milliméteres aknavetőkből.

Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője Moszkvában hétfő éjjel kijelentette, hogy „a nacionalistáktól megszabadított” mariupoli házak pincéjében az orosz katonák megkínzott civilek holttesteire bukkantak. A tábornok szerint az áldozatok bőrébe neonáci jelképeket és horogkeresztet vágtak bele. A korábban több mint 400 ezer lakosú Mariupol védelme az Azov nacionalista ezred feladata volt. Az orosz hadsereg és a donyecki milícia hétfő este egybehangzóan arról számolt be, hogy meghiúsult egy ukrán helikopteres akció, amelynek célja az alegység parancsnokainak kimentése volt.

Orosz híradások szerint a városnak az orosz támogatottságú szakadár „népi milícia” ellenőrzése alá vont részében a lakosok elpanaszolták, hogy az Azov-ezred fegyveresei a csaknem egyhónapos ostrom alatt válogatás nélkül mindenkire lőttek és semmilyen segítséget sem adtak a civileknek.  Mizincev szerint Harkivban három ember életét vesztette, és több mint tízen megsebesültek, amikor „nacionalisták” hétfőn tűz alá vették az élelemért és vízért sorban álló lakosokat. Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke vizsgálatot rendelt el egy, az interneten közzétett videofelvétel ügyében, amelyen ukrán „nacionalisták” ütlegelnek, majd megölnek egy hátrakötött kezű orosz hadifoglyot. Hasonló eljárást kezdeményezett egy, a moszkvai partriarkátushoz tartozó ortodox pap ügyében, akit egy felvétel tanúsága szerint a liturgiáról hurcoltak el erőszakkal ukrán fegyveresek Cserkaszi megyében.

(Kiemelt képünk: Egy ukrán katona őrködik a kijevi Függetlenség téren 2022. március 23-án, mivel most először vannak jelei annak, hogy az ukrán erők támadásba lendülnek, visszafoglalnak egy Kijev melletti várost, és megtámadják az orosz erőket az ország déli részén. Az ENSZ szerint több mint 3,5 millió ukrán menekült el az országból az orosz inváziót követően. Több mint 10 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat. Fotó: Szergej Szupinszkij / AFP)