Még a Kim Dzsongun is esélyesebb az Év embere címre Donald Trumpnál

2017. december 5., 17:53

Szerző:

Szerda reggel hirdeti ki a Time magazin, hogy idén kit választ meg az év emberének. Az év embere címet 1927 óta minden évben kiosztják. Olyan embert választanak a címre, aki akár pozitív, akár negatív irányban a legnagyobb befolyást gyakorolta a világra.

A címet nemcsak természetes személyek, hanem akár mozgalmak, jelenségek, népcsoportok, tárgyak is kaphatják. Így nyerte már el a címet házaspár, számítógép és a veszélyeztetett Föld is. Idén például olvasók a #meetoo kampányt is jelölték a címre. Nem csak pozitív hatást értékelnek vele, ezért kaphatták meg korábban diktátorok is, mint Adolf Hitler, Sztálin és Hruscsov. Nagyon sok kritika érte a magazint, amikor 1979-ben az iráni vezetőnek, Ruholláh Homeininek ítélték a címet. Ezért az újság a későbbiekben inkább nem ítélte meg olyan személyeknek, akik markánsan megosztják az amerikai társadalmat, nehogy csökkenjen az eladási példányszám. 

A díjról a lap szerkesztői döntenek, az olvasóknak viszont szavazást tartanak arról, hogy kit tartanak a legesélyesebbnek a címre. Ide kattintva megnézhetik, az olvasók kire szavaztak eddig, ami azonban semmilyen mértékben nem bír befolyással a szerkesztőség döntésére, azt csak december 6-án hirdetik ki. Az olvasói listán most első helyen Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceg áll, aki több, korrupcióval gyanúsított tisztviselőt is börtönbe küldött nemrég.

Fotó: MTI/EPA

Ezért is volt érthetetlen Donald Trump múlt heti Twitter-bejegyzése. Ahogyan megírtuk, az elnök szokásos Twitter-üzenetben közölte, hogy megkeresték őt a Time magazintól, hogy valószínűleg megint ő lesz az év embere, ő viszont ezt visszautasította. A magazin cáfolta a hírt, mondván, hogy sosem keresik meg előzetesen a címre esélyeseket. Ez azt jelenti, hogy a meglehetősen narcisztikus elnök megint nagyot mondott.

Az olvasói szavazatok tanúsága szerint egyébként még Észak-Korea diktátora, Kim Dzsongun is esélyesebbnek tűnik a címre, mint az Egyesült Államok elnöke.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.