Már az FBI szerint is az a legvalószínűbb, hogy laborból szabadult el a koronavírus

Christopher Wray, az FBI igazgatója elmondása szerint az FBI arra jutott, hogy az a legvalószínűbb forgatókönyv a koronavírus egy laboratóriumi incidens miatt szabadult el a kínai Vuhanban.

2023. március 1., 15:07

Szerző:

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) értékelése szerint az a legvalószínűbb, hogy a koronavírus-világjárvány kórokozója, a SARS-CoV-2 egy laboratóriumi incidens miatt szabadult el a kínai Vuhanban – jelentette ki a Fox News amerikai hírcsatornának adott kedd esti interjúban Christopher Wray, az FBI igazgatója.

Wray közölte, hogy a nyomozás még tart, és rengeteg, még bizalmas részletet nem áll módjában nyilvánosságra hozni, de az FBI feltételezése szerint az amerikaiak millióival végző pandémiáért egy kínai kormányzati ellenőrzés alatt álló laboratóriumban bekövetkezett potenciális szivárgás tehető felelőssé. Megjegyezte: az a benyomása, hogy a kínai kormány mindent megtett azért, hogy akadályozza és nehezítse az amerikai vizsgálatot.

„Ez kellemetlen dolog az egész világ számára”

– tette hozzá.

Mao Ning kínai külügyi szóvivő Wray állítására reagálva azt mondta: „Washington nem Kínát hitelteleníti, hanem saját magát járatja le azzal, hogy újra előveszi ezt a laboratóriumos elméletet”. A szóvivő arra intett, hogy a pandémiát okozó koronavírus eredetének feltárása tudományos ügy, és nem szabad átpolitizálni. Hozzátette azt is, hogy

tekintettel az amerikai hírszerzési ügynökségek korábbi hazugságaira, fortélyaira és számtalan gaztettére, semmiféle hitelessége nincs annak, amit most állítanak a vírus eredetéről.

Mao Ning sajtótájékoztatóján felvetette azt is, hogy az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) amerikai laboratóriumokban is vizsgálódnia kellene a vírus eredetével kapcsolatban.

Múlt hét végén a The Wall Street Journal és a The New York Times című amerikai lap arról írt, hogy a vírus eredetének vizsgálata során az amerikai energiaügyi minisztérium arra az eredményre jutott alacsony megbízhatóság mellett, hogy a kórokozó egy kínai laboratóriumból, Vuhan városából véletlenül került a környezetbe és kezdett el terjedni. John Kirby, az amerikai elnöki hivatal Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora hétfőn még azt hangsúlyozta, hogy a washingtoni kormányon belül nincs egyetértés a koronavírus eredetével kapcsolatban, a vizsgálat még nem tart ott, hogy végső következtetést tudjanak levonni.

(Kiemelt kép: Christopher Wray, az FBI igazgatója. Fotó: Olivier DOULIERY / AFP)

21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.