Malawiban tovább szedi halálos áldozatait a Freddy trópusi vihar

Kétszázhuszonötre emelkedett a Freddy trópusi vihar halálos áldozatainak száma Malawiban az ország katasztrófavédelmének szerdai bejelentése szerint.

2023. március 15., 13:29

Szerző:

A Freddy trópusi vihar legtöbb halálos áldozatot, 199-et az ország déli részén fekvő, Malawi pénzügyi és kereskedelmi központjának számító Blantyre-ból jelentették. Számos súlyos sérültről tudni, sok embert pedig még mindig keresnek – tette hozzá Guilherme Botelho, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) egyik helyszínen lévő munkatársa.

Botelho figyelmeztetett arra, hogy Malawiban emellett kolerajárvány is dúl, melyet a ciklon csak súlyosbított. A déli féltekén valaha jegyzett egyik legerősebb vihar több száz ember halálát okozta és súlyos anyagi károkat okozott Malawiban és Mozambikban.

A ciklon Ausztrália északi partvidékének közelében keletkezett, és február 21-én elérte Madagaszkárt, majd pár nap múlva lecsapott Mozambikra és Zimbabwére. A heves esők mindkét országban áradásokat okoztak; több mint 171 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, és nagy kiterjedésű termőföldek kerültek víz alá. Mozambikban 10, Madagaszkáron pedig 17 ember vesztette életét akkor.

A Freddy ezután a partvidéktől nem messze egy kört írt le, és a melegebb vizek felett nagy mennyiségű párát szívott fel, így jelentősen megerősödve tért vissza és csapott le újra Madagaszkárra, majd érte el szombaton ismét Mozambikot.

(Kiemelt képünk: Beszakadt úttest a Freddy elnevezésű ciklon pusztítása idején, 2023. március 14-én a dél-malawi Blantyre nagyvárosban. Fotó: MTI/AP/Thoko Chikondi)