Kijevi életkép: Robbanások, kifosztott bankautomaták, mozgósított katonák

Makai József, a 168 Óra főszerkesztője és tudósítója mesélt a pillanatnyi állapotokról.

2022. február 25., 08:50

Szerző:

Makai József, a 168 Óra főszerkesztője jelenleg Kijevben tartózkodik, ahonnan már több exkluzív tudósítást is közölt a háborús helyzetről. Péntek reggel a Klubrádióban beszélt tapasztalatairól és a városban uralkodó hangulatról.

Mint mondta, 6 óra 56 perckor megszólaltak a légvédelmi szirénák az ukrán fővárosban, amelyek azóta több hullámban jeleztek légi veszélyt.

„Az éjjel vagy orosz rakéták hullottak a városra, vagy az ukrán légvédelem lelőtte az orosz rakétákat, minden esetre nagy robbanásokat lehetett hallani”

– mesélte, majd hozzátette, az újságírók láttak olyan felvételeket is, amelyeken házak égnek, de még senki nem tudta megerősíteni, hogy a robbanás miatt. Azt is megtudhatjuk a tudósító beszámolójából, hogy a szállodában, amelyben szinte csak újságírók tartózkodnak, mindenki harckészültségbe helyezve alszik, és a szirénák megszólalásakor rendszerint elindulnak lefelé. Mint mondta, jelenleg egy hátizsákba összekészítve tárolja minden holmiját, amit mindenhová magával visz, viszont ez lassítja és bonyolítja a mozgást. Arra a kérdésre, hogy miként reagálnak az ukránok Kijev körbezárásának lehetőségére, azt felelte: „Megjelentek a gépkarabélyos rendőrök, a mozgósított katonák és a páncélos járművek a város különböző pontjain. Kijev egyrészt nagy mértékben kiürült, másrészt érezhető, hogy

arra számítanak, az oroszok keletről és nyugatról is körbe akarják venni a várost”.

Ahogy mindenkit, őt is meglepetésként érte az orosz támadás, szinte senki nem erre a forgatókönyvre számított, azonban szerinte a jelentések alapján most egy ponton konszolidálódott az ukrán védelem, és a fehérorosz-orosz határ térségében komolyabb harcok dúlnak, bizonyos helyeken viszont nem tudtak kitartani. „Csernobilt az oroszok ellenőrzik, vagyis nyugat felől is nyitott az út Kijev felé, ez pedig lehetőséget nyújt a város körbekerítésére” – magyarázta. Megjegyezte, ennek úgy van értelme, ha megalkottak egy tervet arra vonatkozóan, miként álljon fel és működjön az orosz-barát kijevi kormány, hogyan tegyék semmissé a 2014-es eseményeket.

Azzal kapcsolatban, hogy vajon meddig tudják fenntartani az orosz nyomulást az ukránok a fegyverzet tekintetében, Makai József leszögezte, nehéz megmondani, ki mennyi fegyverrel rendelkezik. Kifejtette, a nyugati hatalmak évek óta próbálják felszerelni az ukránokat védelmi fegyverekkel, és valószínűleg ezt most nehezebben lehet majd kivitelezni, hiszen az oroszok világossá tették, hogy ők a légtér urai. Hangsúlyozta, a nyugati erők nem fogják kockáztatni, hogy valamelyik fegyverszállító repülőjüket lelőjék.

„Egyelőre úgy tűnik, az ukrán légvédelemnél vannak súlyos hiányosságok”

– osztotta meg a feltételezéseit. Azt is megemlítette, hogy bár kijevi idő szerint 7 óra 30 perckor Zelenszkij elnök tűzszünetet kért, ennek elfogadására orosz oldalról nem sok esélyt lát, hiszen ez a gyengeség jele. Márpedig az oroszok meg akarják szerezni, amit akarnak. A főszerkesztő azt is elmesélte, hogy a fővárosban elkezdődött a bankautomaták kifosztása, egyre kevesebb helyen lehetett pénzt találni. A szálloda melletti OTP-fiók két ATM-el rendelkezik, de nemrég az egyiket már teljesen üresen találta, a másikból pedig csak korlátozott mennyiségű pénzt tudott kivenni. „Sorok álltak, emberek cirkáltak, kérdezgették egymást, hogy hol lehet pénzt kivenni. Ugyanez vonatkozik a gyógyszertárakra is, valamint a boltok nagy része nem nyitott ki, csak néhány éjjel-nappali” – magyarázta. Hozzátette, nem tudni, a városban rekedt ukránok mekkora tartalékkal, felhalmozással rendelkeznek.

Mesélt arról is, hogy a szálloda, amelyben jelenleg is tartózkodik, szinte csak újságírókkal van tele, de nem tudja, kell-e félniük egy esetleges orosz légicsapástól, hiszen minden szállodában szinte csak újságírók maradtak.

„Az utcán abszolút érezhető a feszültség, az ukránok tudják, hogy nem jó a helyzetük, sőt valószínűleg azzal is tisztában vannak, hogy ez fokozódhat”

– zárta a beszámolót.

(Kiemelt kép: tűzoltók dolgoznak egy megsérült kijevi lakóházon, amelyet elvileg egy rakéta találhatott el 2022. február 25-én. fotó: GENYA SAVILOV / AFP)