Washington figyelmeztette Lukasenkát a belarusz függetlenségi napon

A rezsim politikai foglyainak szabadon bocsátására hívta fel a Lukasenka-rezsimet az Egyesült Államok Belarusz függetlenségi napján.

2023. július 3., 16:56

Szerző:

Függetlenségi ünnepe alkalmából köszöntötte az Egyesült Államok Belaruszt hétfőn, és egyben az országban bebörtönzött politikai foglyok elengedését követelte Aljakszandar Lukasenka diktátor rendszerétől.

Az amerikai külügyminisztérium hétfőn kiadott közleménye Belarusz állampolgárainak bátorságát, állhatatosságát méltatja a demokratikus, szuverén és stabil jövőért folytatott törekvéseikért, és elismeri az ország állampolgárainak küzdelmét és kiállását egy „igazából független és demokratikus jövő mellett”.

Az amerikai külügyminisztérium a fehérorosz nemzeti ünnep alkalmából kiadott közleménye egyben úgy fogalmaz, hogy az Egyesült Államok követeli a több mint 1500 politikai fogoly feltétel nélküli elengedését, és az országban tapasztalható politikai elnyomás megszüntetését. A foglyok közül a legismertebb az elrabolt Athén-Vilnius repülőjáratról elhurcolt ellenzéki blogger, Raman Prataszevics, aki azóta „bevallotta bűneit” a minszki rezsim szerint, miután nyugati kémnek bélyegezték, és végül nyolc év börtönre ítélték.

(Kiemelt kép: Aljakszandar Lukasenka belarusz elnök katonai tisztviselőkkel találkozik Minszkben 2022. október 10-én. Fotó: Maxim GUCHEK / BELTA / AFP)