Lucus Feroníae gladiátorai

Rómától néhány km-re északra a Tiberina közelében ritka kincset őriz Capena városkájának múzeuma, a Lucus Feroniae. Ezen a helyen időszámítás előtt virágzó település élte mindennapjait.

2011. április 27., 07:59

Nagy vallási központ volt bazilikával, templomokkal amfiteátrummal, fórummal,fürdővel. Védelmezője Feronia, az erdők, a felszabadított rabszolgák, a termékenység istennője volt, aki a hálás emberek fogadalmi táblácskáinak tanúsága szerint a lelki és a testi fájdalmat is enyhíteni tudta. Nagy temetője volt és annak ellenére, hogy Hannibál i.e. 211-ben kifosztotta a várost, az még fennmaradt az V. századig.

A település maradványait 1953-ban fedezte fel Vittorio Massimo herceg, akinek ott voltak birtokai.

A legszebb leletet, egy halotti emlékművet egy villa építése során találták meg a munkások, akik nagy haszon reményében 13 darabra törték a domborművekkel díszített nagy panelt és elásták, hogy ne találjanak rá addig, amíg vevőt találnak a régiség piacon. 2007 elején azonban a pénzügyőrök felfedezték a rejtekhelyet és a minősége, a konzerváltsága és főleg a téma különlegessége miatt, a helyi kis múzeum gondjaira bízták. Bár sok művészet-történész szerint inkább egy nagy római múzeumban lett volna a helye, Capena mellett szólt a logika ‚hogy egy leletnek lelőhelyén kell maradnia.

A Lucus Feroniae azonban olyan kis múzeum, amely nem képes méltó keretet biztosítani a gladiátoroknak. A 13 darabból csak hat blokkot tud kiállítani, a többi hét ponyvával letakarva 2007 óta egy árkád alatt hever. A kiállított darabokon a látogatók nem találnak semmi információt arra vonatkozóan, hogy mit látnak és azokról a nagy szobrokról sem tudnak meg semmit‚ amelyek a halotti emlékmű mellett állnak. Pedig ezek is érdekesek, nagyon ritka, ha ugyan nem egyedi darabok. Fejük, ugyanis, lecserélhető volt és mindig annak másolata került fel a törzsre, aki Rómában éppen parancsolt.

Mivel kevesen ismerik, a múzeumnak csekély a látogatottsága. Rekordja 2001-ben volt, amikor egy év alatt 3.934-en keresték fel, al múlt évben ez a szám 1.337-re csökkent. Mindez azzal együtt,hogy a belépés ingyenes.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.