Őrizetbe vették a puccsra készülő kirgizeket

Több mint harminc embert őrizetbe vettek Kirgizisztánban azzal a gyanúval, hogy államcsínyre készültek.

2023. június 6., 11:44

Szerző:

A kirgiz hírszerzés a parlamenti képviselettel nem rendelkező Népi Tanács (Eldik Kenech) nevű párt vezetőjét vádolja azzal, hogy az államcsínyre készülő, több mint száz tagból álló csoport irányítója volt. A hatóságok szerint a pártelnök „titkos tanácskozásokat szervezett, ahol az erőszakos hatalomátvétel terveit beszélték meg” – adta hírül a adta hírül kedden a kirgiz nemzetbiztonsági bizottság (GKNB), akik szerint a társaság „hamarosan külföldről kapott volna pénzügyi támogatást” 

Az Oroszországgal közeli szövetséget ápoló volt szovjet tagköztársaságot több belpolitikai válság is megrázta a Szovjetunió összeomlása óta, 2005-ben és 2010-ben fegyveres lázadás is kirobbant.

Május végén Adahan Madumarov ellenzéki vezető, egykori elnökjelölt ellen eljárás indult „lázadás, erőszakos hatalomátvétel és hatalommal való visszaélés” címén, azt azonban sem az ügyészség, sem a parlament nem pontosította, hogy ezek a vádak konkrétan mire vonatkoznak. Madumarov az egyik leghangosabb bírálója a szomszédos Üzbegisztánnal kötött megállapodásnak, amely szerinte veszélybe sodorja a szárazság sújtotta ország vízkészletének felhasználását.

(Kiemelt képünkön: Adahan Madumarov ellenzéki vezető. Fotó: VYACHESLAV OSELEDKO/AFP.)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.