Kínában cenzúrázták a Jóbarátok új epizódját

A homoszexualitásra utaló mondatok mellett több világsztár vendégszereplése is kimaradt Kínában.

2021. május 28., 11:01

Szerző:

Mindhárom kínai streamingszolgáltatónál kivágtak bizonyos jeleneteket, amelyek közvetítették a Jóbarátok sorozat különkiadását. Eltűntek a melegségre utaló mondatok, Lady Gaga, Justin Bieber valamint a BTS zenekar szereplése sem volt látható Kínában a Jóbarátok: Újra együtt című műsorban – írja a BBC. A háromból két szolgáltató azt a jelenetet is eltávolította, amikor Chandler arról beszél, hogy le kellett vizelnie Monica lábát egy medúzacsípés miatt.

A lap beszámolt arról, hogy Lady Gagának Lisa Kudrow-val, a sorozat Pheobejével lett volna közös jelenete, amikor ketten eléneklik a "Büdös macsak" című dalt. Ezt azonban nem láthatták a kínai nézők, mert Gagát az országban eltiltották a koncertektől, miután 2016-ban a Dalai Lámával találkozott. Justin Bieber a karácsonyi tatujelmezben vonult volna végig a színpadon, de ezt sem láthatták a kínaiak, mert ő azzal húzta ki a gyufát, hogy 2014-ben fotót posztolt magáról a Yasukuni Szentélynél, amely elítélt háborús bűnösök és elhunyt katonák előtt is tiszteleg, és amelyet Kínában úgy tartanak számon, mintha Japán nem sajnálná, ami a múltban történt.

A dél-koreai BTS együttes vezetője pedig ott hibázott, hogy egyszer arról beszélt, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea osztozik a „fájdalmas múltban”, mivel a két ország együtt harcolt hetven éve a Koreai Háborúban. Ez azért fájt Kínának, mert az ország Észak-Koreát támogatta akkoriban.

(Kiemelt kép: HBO | Terence Patrick)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.