Kiderült, hogy nem 64, hanem 2975 ember halálát okozta a Puerto Rico-i hurrikán

2018. augusztus 29., 09:16

Szerző:

Most ért véget egy független vizsgálat, amelyben kiderült, hogy a 2017-es Maria hurrikán pusztítása ötvenszer annyi életet követelt, mint amennyi az akkori becslésekben szerepelt – írja a BBC.


Ricardo Rossello kormányzó elfogadta az eredményt, amely szerint a természeti katasztrófában 2975 ember vesztette életét, nem pedig 64. A kormányzó hangsúlyozta, hogy a mostani szám is csak becslés.

A tévedés oka az lehetett, hogy az állam a kezdetleges számba azokat vette bele, akik úgy lelték halálukat, hogy rájuk omlott egy épület, megfulladtak vagy a repülő törmelékektől sebesültek meg. Ennek ellenére azok is a hurrikán áldozatainak számítanak, akik a rossz egészségügyi ellátás, és a hurrikánt követő áramkimaradások és tiszta, ivóvíz hiánya miatt, amúgy kezelhető krónikus betegségben vagy fertőzésben elhunytak.

Az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozó Puerto Rico  azóta is küzd a károk helyreállításával, amihez most az amerikai kongresszustól 139 milliárd dollárnyi segélyt kért.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.