Karácsonyi ravioli
Padova karácsonyi díszbe öltözött. Óriási piros masnik tündökölnek a városkapukon, a sétáló utcák felett hullámzó csillagszőnyegek és világító gömbök szórják fényeiket a bámészkodó tömegre. A Prato della Vallei fákra idén is felkerültek a karácsonyi égők és persze az elmaradhatatlan karácsonyfa is ott áll a megszokott helyén. Ilyen környezetben nem is lehet nem arra gondolni, hogy mindjárt itt a karácsony.
És hogy az olaszok mit is csinálnak karácsonykor? Nagyjából ugyan azt, amit mi, egy leheletnyi különbséggel. Az olasz családoknál megszokott a betlehem állítása a karácsonyfa alatt. De nemcsak az otthonok melegében találjuk meg Jézuska születésének pillanatát, hanem szinte az összes főtéren, templomudvaron. Az észak-olaszoknál nem szokás szenteste a családi vacsora. Itt 25.-én ebéddel ünnepelik a karácsonyt és az ajándékok is ilyenkor kerülnek átadásra. Bár ez a szokás kezd átalakulni és északon is teret hódít a déli szentesti halvacsora, azért még mindig nagyobb készülődés előzi meg a szombati családi ebédet. És talán ami még különböző az a karácsonyi menü, nem csoda, ahány ház annyi szokás.
És itt egy igazán téli hangulatú ravioli karácsonyra.
RAVIOLI AI SEMI DI PAPAVERO CON RICOTTA, NOCI E SALSICCIA
Mákos Ravioli túróval, dióval és olaszkolbásszal
Hozzávalók:
Tésztához
400 g liszt
4 egész tojás
egy kanál mák
1 kanál olíva olaj
só
Töltelékhez
250 g túró (krémesebb fajta)
100 g tört dió
szerecsendió
só
bors
Szószhoz
olasz kolbász
2 kanálnyi a töltelékből
1 kanál langyos víz
2 kanál tej
rozmaring
só
Elkészítése
Egy nagy tálba összekeverjük a lisztet, a tojásokat, a mákot és az olajat. Amikor már összeállt a tésztánk kitesszük gyúródeszkára és még addig gyúrjuk, míg csomómentes nem lesz. Egy fél órácskára konyharuhával letakarva pihentetjük. Ez alatt elkészítjük a tölteléket.
Egy tálba tesszük a túrót, ha nem elég krémes, akkor egy kevéske tejfölt vagy tejszínt adhatunk hozzá, de vigyázzunk, ne legyen folyós. Hozzáadjuk a tört diót, ráreszelünk egy kis szerecsendiót, megborsozzuk és megsózzuk ízlés szerint. Ajánlom, hogy kóstoljuk meg, és ha esetleg valamit még tennénk bele, akkor csak bátran, de vigyázva, ne túlozzunk el soha semmit. Ha már elég krémes a töltelék, betesszük a hűtőbe és visszatérünk a tésztánkhoz.
A tésztánkat 3-4 kisebb gombócra osztjuk és egyesével 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk. Ne fukarkodjunk a liszttel a gyúródeszkán, mert, ha leragad, kezdhetjük elölről. Ha kész a papírvékonyságú tésztánk, akkor a derelye-vágónkkal jelöljük meg a felénél, vigyázva, hogy ne vágjuk szét. Aztán a tölteléket a tésztalap egyik oldalán kis gombócokba, egymástól 4-5 centire helyezzük (ne felejtsünk el félretenni két kanálnyit a szószhoz). Ha végeztünk, akkor a tészta üresen hagyott felét borítsuk rá a töltelékesre. A széleket és a gombócok közötti részt jól lenyomkodjuk. Ezután a derelyevágóval kis kockákra vágjuk és félretesszük őket, vigyázva, hogy nehogy összeragadjanak. Majd elkészítjük a maradék tésztánkat is. Feltesszük a vizet forrni és közben megcsináljuk a szószt.
Egy serpenyőben megpirítjuk a kockára vágott olaszkolbászt. Amikor szép piros hozzáadunk két kanál langyos vizet, két kanál tejet és a félretett töltelékünket. Jól összekeverjük, és amikor már kezd sűrűsödni a szószunk hozzáadjuk a rozmaringot és néhány dióbelet. Megkóstoljuk és ha még szükséges megsózzuk.
Sós vízben megfőzzük a ravioliainkat (néhány perc elegendő). Beletesszük a szószba, jól összekeverjük és összefőzzük egy kicsit. Melegen tálaljuk (és ajánljuk ;).
Jó étvágyat és Boldog Karácsonyt mindenkinek!