Joe Biden: meg kell állítani Putyint

Biden figyelmeztetett, hogy a konfliktus következményei túlmutatnak Ukrajnán, kihatnak a NATO-szövetségre és Európa biztonságára.

2023. december 29., 21:05

Szerző:

Biden hangsúlyozta, hogy Putyin szándéka Ukrajna megsemmisítésére és népének leigázására a közel két éve tartó pusztító háború után sem változott. Hangsúlyozta, hogy Putyint „meg kell állítani”. Az Egyesült Államok a napokban jelentette be, hogy az idei utolsó segélycsomag részeként akár 250 millió dollár értékben fegyvereket és felszereléseket biztosít Ukrajnának. Magas rangú tisztviselők sürgetik a törvényhozókat, hogy hagyjanak jóvá további 61 milliárd dollárnyi támogatást Ukrajnának. A republikánusok azonban nem hajlandóak jóváhagyni ezt a támogatást, hacsak a demokraták nem egyeznek bele az amerikai-mexikói határ biztonságának szigorításába. A Fehér Ház figyelmeztetett, hogy a további előirányzat nélkül az év végére kimerül az Ukrajnának az orosz erők elleni harcra nyújtott amerikai támogatás. Oroszország inváziója óta a kongresszus több mint 110 milliárd dollárt hagyott jóvá Ukrajna számára, de nem hagyott jóvá semmilyen forrást azóta, hogy a republikánusok 2023 januárjában átvették a demokratáktól a képviselőház irányítását – írja a portfolio

Biden figyelmeztetett, hogy a konfliktus következményei túlmutatnak Ukrajnán, kihatnak a NATO-szövetségre és Európa biztonságára, miközben magára az Egyesült Államokra is kockázatot jelentenek. Kijelentette: Ha diktátorok és autokraták szabadon garázdálkodhatnak Európában, megnő a kockázata annak, hogy az Egyesült Államok közvetlenül belekeveredik...Nem hagyhatjuk cserben szövetségeseinket és partnereinket. Nem hagyhatjuk cserben Ukrajnát. A történelem szigorúan fogja megítélni azokat, akik nem válaszolnak a szabadság hívására.

(Kiemelt képünkön: Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatóra érkezik a washingtoni Fehér Házba 2023. december 12-én. Fotó: Mandel NGAN / AFP)