Japán területet ért Észak-Korea rakétatesztje

Dél-Korea több rakétát lőtt ki válaszul az észak-koreai rakétaindításra.

2022. március 24., 11:33

Szerző:

Dél-Korea több rakétát lőtt ki válaszul Észak-Korea korábbi interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) kilövésére, a Sky News viszont nem közölte Dél-Korea rakétakilövésének célpontját. A lényegen viszont nem változtat, hogy Dél-Korea felrúgta ICBM-kísérletekre vonatkozó moratóriumot. 

A japán parti őrség korábban azt közölte, hogy Észak-Korea rakétát lőtt ki, amely Japán kizárólagos gazdasági övezetén belül, az észak-japán Aomori megyétől 170 kilométerre nyugatra landolt. A dél-koreai hadsereg közölte, hogy szükség esetén készen áll, és képes precíziós csapásokat mérni arra a helyre, ahonnan Észak-Korea kilőtte rakétáját, miután azonnali válaszlépésnek nevezett, több ballisztikus és taktikai rakéta éleslövészeti tesztjét hajtotta végre. 

Az Észak-Korea által csütörtökön végrehajtott ICBM-indítás feltehetően az eddigi legnagyobb tesztje volt

– közölték a dél-koreai és a japán hadseregek.

A feltételezett rakétaindítás – az ország idei 11. tesztje – azután történt, hogy Észak-Korea Kim Dzsongun és Donald Trump akkori amerikai elnök két csúcstalálkozóját követően önmaga által elrendelt moratóriumot hirdetett az ICBM-kísérletekre.

A dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettes, Szuh Csú Szuk elítélte a kilövést, amely „az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatainak egyértelmű megsértése, és az ICBM-indításokra vonatkozó moratórium felrúgása, amelyet Észak-Korea ígért a nemzetközi közösségnek”.

Csütörtökön a Fehér Ház elítélte a legutóbbi kilövést, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatának „szemtelen megsértésének” nevezte azt. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Emberek nézik a televíziós híradót, amely egy észak-koreai rakétakísérletről készült archív felvételeket mutat egy szöuli vasútállomáson 2021. szeptember 28-án, miután Észak-Korea a déli hadsereg szerint azonosítatlan lövedéket lőtt a tengerbe a keleti partjainál. Fotó: Jung Yeon-je / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.