Észa-Koreának sem tetszik, hogy a NAÜ hozzájárult a fukusimai atomerőmű hűtővizének óceánba engedéséhez

Észak-Korea bírálta vasárnap a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), amiért hozzájárult Japán azon tervéhez, hogy a Csendes-óceánba engedjék a tönkrement fukusimai atomerőmű tisztított hűtővizét.

2023. július 9., 12:50

Szerző:

 

Az észak-koreai környezetvédelmi minisztérium közleményében elítélte és felfoghatatlannak nevezte a NAÜ magatartását, „miszerint aktívan támogatja és elősegíti, hogy Japán tervezetten nukleárisan szennyezett vizet enged a környezetbe”.

A terv, amelynek kivitelezése most nyáron fog elkezdődni, aggodalmat kelt Japán szomszédaiban, és Kínát például arra késztette, hogy betiltsa bizonyos élelmiszerek importját Japánból, valamint tüntetések voltak miatta szombaton Dél-Koreában Rafael Grossi NAÜ-vezérigazgató ottani látogatása közben.

Dél-koreai ellenzéki képviselők is tiltakoztak Tokió terve ellen, néhányan éhségsztrájkba is kezdtek. Grossi várhatóan vasárnap a szöuli parlamentben találkozik az ellenzék tagjaival.

Az ENSZ atomenergia-felügyeleti szerve jóváhagyta a japán kormány tervét, miszerint a 2011. március 11-i hármas földrengés és szökőár okozta nukleáris katasztrófában megsérült erőmű hamarosan telítődő telephelyén tárolt 1,33 millió tonna szennyezett vizet ártalmatlanítás után a tengerbe engedjék.

Az ügynökség kedden közölte, hogy a projekt „megfelel a nemzetközi biztonsági előírásoknak”, és „elhanyagolható hatással lesz a lakosságra és a környezetre”.

(Kiemelt képünk: A légi felvételen a Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) által üzemeltetett Fukusima No. 1 atomerőmű látható Okuma városban, Fukusima prefektúrában 2023. február 20-án. A leállítandó fukusimai erőműben hamarosan lesz a 2011. március 11-i nagy kelet-japáni földrengés és szökőár következtében bekövetkezett példátlan katasztrófa 12. évfordulója. Jelenleg a legégetőbb kérdés a kezelt víz óceánba történő kibocsátása, mivel a telephelyen lévő tárolókapacitás a határához közelít.( The Yomiuri Shimbun))