Az Amazonas őserdeinek ötöde már elpusztult

Brazília elkötelezett abban, hogy 2030-ra felszámolja az illegális fakivágásokat legalább az Amazonas-medencében.

2023. június 8., 13:41

Szerző:

Az Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) hivatalos adatai szerint az erdőirtás mértéke az Amazonas-régióban 31 százalékkal csökkent az idén az év első öt hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezzel szemben a Brazília dél-keleti részén fekvő Cerrado szavannán 35 százalékkal nőtt az erdőírtás az előző évi adatokhoz képest.

A brazil államfő, Luiz Inácio Lula da Silva január 1-jén kezdte meg harmadik elnöki ciklusát. Első két elnöki ciklusa idején - 2003 és 2010 között - nem kapott kiemelt hangsúlyt a környezetvédelem, de most ígéretet tett arra, hogy megerősíti a környezet- és klímavédelmet, valamint törődni fog az őslakosok jogaival is.

Az Amazonas a világ legnagyobb esőerdeje, 12 százalékát adja a Föld édesvízkészletének, és a Természetvédelmi Világalap (WWF) közlése szerint itt található a világ összes fajának tíz százaléka.

Számítások szerint az eredeti Amazonas területének mintegy 20 százaléka már elpusztult. A tudósok attól tartanak, hogy a 25 százalékos veszteség olyan fordulópont lenne, amelynél az ökoszisztéma már nem tudna regenerálódni.

Az amazóniai esőerdőknek köszönhetően Brazília fontos szerepet tölt be a Föld éghajlati egyensúlyának fenntartásában, ezért az ottani erdőirtások megakadályozása hozzájárulhat a globális felmelegedés mérsékléséhez is.

Brazília még az előző elnök, Jair Bolsonaro hivatali ideje alatt, 2021-ben csatlakozott ahhoz a nemzetközi megállapodáshoz, amelynek keretében vállalta, hogy 2030-ra felszámolja az illegális fakivágásokat az Amazonas-medencében. A januárban hivatalba lépett Lula pedig környezetvédelmi politikájának sarokkövévé tette az erdőpusztítás elleni küzdelmet.

(Kiemelt kép: Amazonas esőerdői az illegális erdőirtás után, a területet szarvasmarha-legelőkké változtatják. Fotó: AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.