Betiltják a gáztűzhelyeket

A szigorítás egyelőre csak a lakóházakra vonatkozik, az éttermek még mentességet kapnak.

2023. május 5., 13:17

Szerző:

Az újépítésű ingatlanokban gáz használata nélkül kell megoldani a főzést és a fűtést is New York államban, így tehát gyakorlatilag betiltják a gáztűzhelyeket. A tilalom a hét emeletnél alacsonyabb épületek esetében 2026-tól lép életbe, a magasabbak esetében 2029-ben – írja a USA Today.

Csak az éttermek és az üzletek kapnak mentességet a szigorítás alól, ugyanis - egyelőre - a lakóépületeket szeretné ezzel megreformálni az állam. A kemencék és a propángázas fűtés is tiltott lesz, de csak az újonnan épült ingatlanok esetében. Akik jelenleg is használnak gáztűzhelyet, nem kell kidobniuk azt.

Az energiatermelés és –felhasználás módjainak megváltoztatása és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függésünk csökkentése érdekében egészségesebb környezetet kell biztosítani saját magunk és gyermekeink számára - mondta Carl Heastie, a New York-i Közgyűlés elnöke.

Kathy Hochul kormányzó szerint ahogyan korábban szénről gázra kellett átállni, úgy vált ez szükségessé most gázról elektromos áramra. Az ok a gáz egészségkárosító és környezetszennyező hatása. Kutatások szerint a gáztűzhely használata idegrendszeri és légzőszervi megbetegedéseket okozhat, gyerekek esetében ADHD-hoz is vezethet.

(Képünk illusztráció: egy gáztűzhely lángrózsái égnek. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)