Franciaországban is megjelent az indiai variáns

Eddig három esetről tudnak. 

2021. április 30., 06:00

Szerző:

Franciaországban is megjelent az új tpíusú koronavírus Indiában kialakult mutációja. A B.1.617 nevű variánst az országban elsőként egy nőnél mutatták ki, aki Indiában járt, és Franciaország délnyugati részén él. Két másik embernél az ország délkeleti részén is kimutatták az indiai variánst. Ők szintén jártak a közelmúltban Indiában.

Az országban tegnap jelentették be, hogy május 19-én a nem csak alapellátást biztosító üzletek, a vendéglátóhelyek teraszainak és a kulturális intézmények újranyitásával kezdődik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos feloldása. Az éjszakai kijárási tilalom jelenlegi este 7 órai kezdetét a kormány május 19-én este 9 órára, június 9-én pedig este 11 órára módosítja, és amennyiben az egészségügyi helyzet megengedi, június 30-án teljesen feloldja. Ettől a naptól kezdve a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védettséget igazoló dokumentummal engedélyezett lesz a részvétel akár ezerfős rendezvényeken is.

Hogy az indiai variáns megjelenése miatt lesznek-e egyéb intézkedések, egyelőre nem tudnai. Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint legalább 17 országban van jelen a koronavírus indiai variánsa, amely vélhetően felelős az Indiában kialakult egészségügyi válságért. A szervezet figyelmeztetett: laboratóriumi vizsgálatok szerint a variáns fertőzőbb lehet, és ellenállóbb lehet egyes vakcinák és kezelések esetében. A világszervezet modellkészítései alapján a B.1.617 gyorsabban terjed, mint az Indiában megtalálható többi vírusvariáns, ami arra utal, hogy nagyobb a fertőzőképessége. Míg a WHO korábban csupán "érdekes variánsnak" nevezte az indiait, most már "aggasztónak", ami arra utalhat, hogy veszélyesebb (fertőzőképesebb, halálosabb, a vakcináknak jobban ellenálló) lehet. A variánssal kapcsolatban azonban még van több megválaszolatlan kérdés. A járvány indiai felgyorsulása mögött nemcsak ennek a változatnak a megjelenése állhat, hanem a járványügyi intézkedések be nem tartása, például a tömegrendezvények engedélyezése - jegyezte meg a világszervezet egy korábbi közleményében. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)