Felfüggetszik az Egyesült Államokban a Johnson & Johnson vakcinájának használatát

A Janssent is vérrögképződéssel hozták összefüggésbe. Éppen ma érkezett belőle 28 ezer adag Magyarországra.

2021. április 13., 15:25

Szerző:

Az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) felfüggeszti a szövetségi egészségügyi intézményekben az oltást a Johnson & Johnson vakcinájával (Janssen), mivel hat embernél is vérrögök alakultak ki az oltás után két héten belül – írja a hvg.hu a New York Times cikke alapján. A lap szerint a hatóság az államokat is arra kéri, hogy szüneteltessék az oltást a vakcinával.

Ez az az egydózisú oltóanyag, amelyből éppen ma érkezett Magyarországra 28 ezer adag. 

A cikk szerint hat 18 és 48 év közötti nőnél jelentkezett vérrögöket okozó rendellenesség, közülük egy meghalt, míg egy másik súlyos állapotban került kórházba.

Az Egyesült Államokban csaknem hétmillió embert oltottak be eddig a Johnson & Johnson oltóanyagával, és további kilencmillió adag vár beadásra. Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) és az FDA szakemberei vizsgálják az eseteket, és döntenek a továbbiakról.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is vizsgálja, hogy van-e összefüggés a Johnson & Johnson vakcinájának használata és a vérrögképződés között. Az EMA pénteken arról számolt be, hogy négy olyan esetet is találtak, ahol a Janssen beadása után alacsony vérlemezkeszámú vérrögök keletkeztek, egy páciens bele is halt a következményekbe.

Az Európai Gyógyszerügynökség március 11-én engedélyezte a Johnson & Johnson egydózisú oltóanyagát, amely 67 százalékos hatékonysággal előzi meg a fertőzést – emlékeztet a hvg.hu.

(Kiemelt képünk illusztráció: STR/Nurphoto/AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.