Észak-Korea megerősítette, hogy interkontinentális rakétát bocsátott fel

Az észak-koreai állami hírügynökség csütörtökön megerősítette, hogy Phenjan előző nap sikeresen bocsátott fel egy Hvaszong-18 típusú interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM), az indításon Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is részt vett.

2023. július 13., 08:36

Szerző:

A rakéta több mint 6600 kilométeres magasságba emelkedett, és mintegy 1000 kilométert tett meg, mielőtt - az előzetes terveknek megfelelően – a Japán-tengerbe csapódott volna – tájékoztatott a KCNA. Elemzők szerint ez a típus képes elérni az Egyesült Államokat is.  A hírügynökség egyúttal emlékeztetett rá, hogy a felbocsátásra „súlyos biztonsági válság közepette” került sor, és ismét azt vetette az Egyesült Államok szemére, hogy provokálja Phenjant.

Egyúttal idézte Kim Dzsong Unt is, aki figyelmeztetett: erőteljesebb katonai lépésekre is sor kerülhet, ha az Egyesült Államok és régiós szövetségese, Dél-Korea „nem ismeri be vereségét és nem hagy fel barátságtalan politikájával”. Leszögezte azt is, hogy szerdai kilövés része az észak-koreai önvédelmi fejlesztéseknek, melyekre Washington és Szöul "arcátlan lépései" miatt van szükség.

ENSZ-határozatok tiltják Észak-Korea számára a ballisztikus rakéták fejlesztését, melyek típustól függően akár nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek. A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt.

(Kiemelt képünkön: Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) által 2023. július 13-án közzétett képen egy új interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM), a „Hwasong-18” próbalövése látható Észak-Korea egy meg nem nevezett pontján. Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP)