Egy országban százezer fölé emelkedett a napi új fertőzöttek száma

Az ország lakosságának több mint 70 százaléka teljesen beoltott.

2022. január 7., 20:01

Szerző:

Az elmúlt huszonnégy órában 109 608 új koronavírus-fertőzést regisztráltak Argentínában az ország egészségügyi minisztériumának pénteki közlése szerint. A mostani a járvány kitörése óta a legmagasabb szám.

Míg december végén a 24 óra alatt diagnosztizált fertőzések száma 50 ezer körül mozgott, kedden ez a szám már 81 210 volt, szerdán 95 159-re nőtt, csütörtökön pedig átlépte a 100 ezret.

„Az omikron rengeteg meglepetést okoz számunkra. Nem tudjuk, mikor fog tetőzni” – nyilatkozta a Clarín című argentin lapnak Sonia Tarragona, az egészségügyi miniszter kabinetfőnöke.

Az esetszámokban bekövetkezett jelentős növekedés a déli féltekén most lévő nyári időszakra esik, amikor az emberek egyébként is sokat utaznak és megtelnek a turisztikai központok is. A decemberi, ünnepi időszak miatt szintén sok összejövetelt tartottak.

Míg 2020-ban Argentínában szigorú rendelkezésekkel igyekezték megfékezni a járvány terjedését – például az emberek csak alapvető árucikkek beszerzése és orvosi vizsgálat miatt hagyhatták el otthonaikat –, a vezetés tavaly szeptemberben jelentősen lazított a korlátozásokon, és egyszerűsödtek a külföldiekre vonatkozó beutazási szabályok is.

Az ország lakosságának több mint 70 százaléka teljesen beoltott.

A Baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház péntek reggeli összesítése szerint a 44,7 milliós Argentínában a járvány kezdete óta 6 025 303 fertőzöttet és 117 386 halálos áldozatot regisztráltak.

(Kiemelt kép: Buenos Airesben PCR-tesztet végeznek. Fotó: Juan Mabromata / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.