Kiszakadt vészkijárat – Egészségtelen házasságról beszélt a Wizz Air-vezér

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója szerint a Boeingnek és az Airbusnak is fokoznia kell a minőség-ellenőrzést, ugyanis a repülési ágazat szereplői úgy tűnik, egy egészségtelen házasságban élnek egymással.

2024. január 9., 18:24

Szerző:

Pénteken az Alaska Airlines egyik gépén repülés közben kiszakadt a vészkijárat, ami végül leszállásra kényszerítette a pilótákat. A Boeing Max 9-es típusú repülőgép bal oldaláról leszakadt dugóajtó miatt az oregoni Portlandből való felszállást követően a nyomáscsökkenés következtében vissza kellett fordulniuk.

A szerencsén múlt, hogy nem történt tragédia: a pilóták úgy tették le a gépet a földre, hogy a fedélzeten lévő 171 utas és a 6 fős személyzet tagjai közül senki sem sérült meg.

A történtek miatt a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) szombaton elrendelte 171 Boeing MAX 9 típusú repülőgép ideiglenes földre helyezését, amelyekbe ugyanezt a mintegy 27 kg súlyú panelt szerelték be, és amely egy főként fapados légitársaságok által használt opcionális kijárati ajtót takar.

Az eset kapcsán a Wizz Air alapító vezérigazgatója is megszólalt. Váradi József a Bloombergnek elmondta: ideje, hogy a légi közlekedési iparág javítson a biztonsági folyamatain és a mindenkori működésén, beleértve magukat a társaságokat és a szabályozásért felelős hatóságokat. A diszkont légitársaság vezetője szerint jóval jelentősebb belső minőség-ellenőrzéseket kellene végrehajtani – idézi az economx.hu.

A legutóbbi repüléssel kapcsolatos botrány hiába egy Boeing gépet érintett, Váradi József úgy véli, hogy rajtuk kívül a konkurenciának, az Airbus-nak és a többi gyártónak is fokoznia kell a biztonsági szigort több erre dedikált erőforrással. A Wizz Air első embere azt is kifogásolta, hogy az ágazati felügyeleti szervek és a gyártók mára „meglehetősen meghitt” kapcsolatba kerültek egymással.

„A helyzetet úgy lehet leírni, mintha a gyártók már-már összeházasodtak volna a szabályozókkal” – összegezte Váradi József, aki szerint egyértelműen azonnali változtatásokra van szükség.

(Kiemelt kép: a 2024. január 8-án készült képen az Alaska Airlines 1282-es járatával kapcsolatos nyomozást mutatja be egy Boeing 737-9 MAX-on 2024. január 7-én Portlandben, Oregonban. Fotó: / NTSB / AFP)