Drónok harca

A távirányítású pilóta nélküli repülőket, ismertebb nevükön, drónokat már egy ideje használja a rendőrség nehezen megközelíthető terepek – például sziklás területek – fotózására. A gond csak az, hogy a drónok előnyeit mások is felfedezték, és egyre nagyobb mértékben használják bűncselekmények elkövetésre. Ezzel száll most szembe a londoni rendőrség egy Hollandiában már tesztelés alatt álló módszerrel.

2016. február 17., 16:31

Szerző:

Novemberben az Igazságügyi Minisztérium bejelentette, hogy Manchesterben drónokat használtak mobiltelefonok, SIM-kártyák és drog csempészetére. A tavalyi év első felében kilenc kísérlet fordult elő walesi és angliai börtönökbe történő beszivárgásra.

Fennáll a veszélye annak is, hogy terroristák használhatják fel a drónokat, ráadásul komoly rizikót jelentenek a polgári légi közlekedésre nézve is. Az elmúlt hónapban négy eset is történt, amikor egy drón veszélyesen közel került egy fel- vagy leszálló repülőhöz valamelyik repülőtér fölött az Egyesült Királyság légterében.

A holland rendőrség innovatív ötlettel próbálja felvenni a harcot a bűnözők által használt drónokkal, s egy ideje folyik a kísérletezés. Az ő nyomdokaikba kíván lépni a Metropolitan Police, azaz a londoni rendőrség.

A megoldás kulcsa, vagy stílszerűbben szólva, a hadviselés új eszköze: a sas! A merész elképzelés szerint a madarak képesek lennének keményen lecsapni az általuk zsákmánynak tekintett drónokra.

Ám a Gloucestershire-i Ragadozó madarak nemzetközi központjának igazgatója szerint az ötlet pusztán propaganda: „A sasok nagy, erős madarak, nem repülhetnek beépített területeken. Nem beszélve a biztonsági szempontokról: azt kívánják a ragadozóktól, hogy egy négy darab, forgó lapátos drónt kapjanak el a levegőben. Aki nem hisz nekünk, próbálja a forgó propellerek közé dugni az ujját, és nézze meg, mi történik!”

Semmi baj azzal, ha a rendőrség sasok betanításával foglalkozik, de gondolni kell arra is, hogy a madarak megsérülhetnek – fejtette ki véleményét egy másik szakértő.


A londoni rendőrség mindenesetre árgus szemekkel figyeli holland kollégái munkáját a sasok kiképzésével kapcsolatban. Ki tudja, mit hoz a jövő?

Elképzelhető, hogy hamarosan valódi sci-fi jelenetek szemtanúi lehetünk a londoni égbolton – a drónok és a sasok légi csatájának.

Ollózta: Markó Beáta

Keressen minket a

Facebookon is!

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.