Elítélhető Donald Trump – nem illeti meg az elnöki mentelmi jog

Egy amerikai szövetségi bíró kimondta: nem illeti meg Donald Trump volt amerikai elnököt az elnöki mentelmi jog a 2020-as választásokba való beavatkozása kapcsán.

2023. december 2., 15:03

Szerző:

A volt elnök ügyvédjei azzal érveltek: Trumpnak elnöki kötelessége volt az általa elcsaltnak nyilvánított választás érvénytelenítése. Tanya Chutkan szövetségi bíró ugyanakkor nem találta jogilag megalapozottnak az érvelést, mivel szerinte akkor már Trump nem volt elnök – írja a BBC alapján a hvg.hu.

„Bármilyen mentelmi jogot élvez is egy hivatalban lévő elnök, az Egyesült Államoknak egyszerre csak egy vezetője lehet” – írta Chutkan péntek késő este. Szerinte az elnökség „nem hatalmazza fel a királyok isteni jogával, hogy elkerülje a felelősségre vonást, ami a polgártársaira vonatkozik”.

Donald Trump szóvivője az ítélethirdetés után kijelentette: „a korrupt baloldaliak kudarcot fognak vallani, Trump elnök pedig tovább fog küzdeni Amerikáért és az amerikaiakért, többek között úgy, hogy magasabb bíróságokon támadja meg ezeket a jogellenes döntéseket”.

Chutkan bíró november 27-én azt is megakadályozta, hogy Trump hozzájusson a Capitolium 2021 januári ostromának nyomozati anyagához, korábban pedig elutasította, hogy a vádirat szövegezését megváltoztassák. Trump ügyvédjei szerint ugyanis a szöveg alkalmas lehet arra, hogy befolyásolja az esküdtszéket – írja a lap.

(Kiemelt kép: Donald Trump volt amerikai elnök 2022. augusztus 10-én a New York-i Trump Torony előtt. Donald Trump szerdán megtagadta a választ a főügyész előtt a családi vállalkozásában elkövetett állítólagos csalások miatt. Fotó: Stringer/AFP)