Többszörös koronavírus-mutációt találtak, még nem tudni, jobban fertőz-e a delta variánsnál

Több országban is új mutánsok ütötték fel a fejüket. 

2021. augusztus 30., 15:49

Szerző:

Egy új, sokmutációs variánst találhattak Dél-Afrikában – írja a Jerusalem Post cikkére hivatkozva a Telex. A cikk alapjául szolgáló tanulmány a dél-afrikai Nemzeti Fertőző Betegségek Intézete és a KwaZulu-Natal Kutatás-innovációs és Szekvenálási Platformjának közös munkája. Fontos kiemelni, hogy a tanulmány preprint, azaz még nem esett át a szükséges lektoráláson.

A C.1.2-es variánst májusban fedezték fel, és a kutatók arra jutottak, hogy a C.1-es variánsból alakult ki. Ha a kutatás eredményei helyesek, akkor a sok mutáció miatt ez a variáns állhat legmesszebb az eredeti, Vuhanból induló koronavírustól. A variáns megjelent már Angliában, Kínában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Mauritiuson, Új-Zélandon, Portugáliában és Svájcban is.

Júliusban a dél-afrikai esetek 2 százalékánál találták meg a variánst. A C.1.2-szekvenciák több mint felének 14 mutációja van, de 52 százalékukat már ismerjük más variánsokból. A kutatók szerint több vizsgálatra van szükség, hogy megtudják, fertőzőbb-e ez a változat, mint például a delta variáns.

Törökországban is megjelenhetett egy új variáns, amiben eddig ismeretlen mutációkat találhattak. Az orvos, aki elsőként hívta fel rá a figyelmet, hangsúlyozta, hogy a mutációk miatt nem feltétlenül lesz veszélyesebb a vírus, ezt ki kell vizsgálni.

(Kiemelt kép: Cyril Ramaphosa dél-afrikai köztársasági elnököt beoltják a Johnson & Johnson amerikai multinacionális vállalat leányvállalata, a belga székhelyű Janssen Pharmaceutica által fejlesztett koronavírus elleni vakcinával Fokvárosban 2021. február 17-én. Fotó: Gianluigi Guercia / MTI / EPA / AFP Pool)