Boris Johnson inkább fél, mint megijedne

Az Egyesült Királyság biztonsági nyilatkozatot ír alá Svédországgal és Finnországgal.

2022. május 11., 14:48

Szerző:

Boris Johnson miniszterelnök szerdán kölcsönös biztonsági nyilatkozatokat ír alá Svédország és Finnország vezetőivel a régióban megnövekedett fenyegetések miatt – írja a Sky News.

A nyilatkozatok értelmében az Egyesült Királyság és az egyes országok között megváltozik a védelmi és biztonsági együttműködés, fokozódik a hírszerzési információk megosztása, felgyorsul a közös katonai kiképzés, gyakorlatok és bevetések, ezzel mindhárom országban és Észak-Európában megerősödik a biztonság. Lehetővé teszik továbbá, hogy az Egyesült Királyság együttműködjön az északi partnerekkel és azok fegyveres erőivel minden területen, beleértve a kibertérben való együttműködést is. 

Svédország és Finnország jelenleg azt fontolgatja, hogy Oroszország ukrajnai inváziója nyomán kérje-e NATO-tagságát, erről mindkét ország még ebben a hónapban döntést fog hozni. 

(Kiemelt képünk: Boris Johnson brit miniszterelnök a brit parti őrség és a Királyi Haditengerészet legénységével és műszaki személyzetével találkozik a délkelet-angliai Lydd repülőterén 2022. április 14-én. fotó: Matt Dunham / POOL / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).