Azerbajdzsán újra megforgatta a kést az Orbán-kormányban, alezredessé léptették elő baltás gyilkost

2017. december 12., 21:58

Szerző:

Alezredessé léptették elő Azerbajdzsánban Ramil Safarovot, a baltás gyilkosként ismert azeri őrnagyot, aki 2004-ben a NATO egyik budapesti angoltanfolyamán, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen brutálisan meggyilkolta egyik örmény tiszttársát, Gurgen Margarjant – írja az Azerbajani Weeklyre hivatkozva a 444. Bár Ramil Safarovot ezért 2006-ban életfogytiglani börtönre ítélték, 2012 augusztusában az Orbán-kormány mégis úgy döntött, hogy átadja Azerbajdzsánnak. Magyarország ebbe állítólag azzal a feltétellel ment bele, hogy a baltás gyilkos a hazájában letölti a büntetését. Csakhogy földet érésekor Ilham Aliyev elnök amnesztiája várta, kitüntették, lakást és életjáradékot is kapott. Orbán Viktor gyorsan megbocsátotta a nyilvánvalóan cinikus döntést, azóta ugyanis már többször a barátjaként emlékezett meg az azeri diktátorról.

Ramil Safarov (szemben csíkos pólóban) 2012-ben Bakuban
Fotó: MTI/Anadolu

Ramil Safarov tizenhatszor sújtott le a baltájával Gurgen Marganjanra. Kis híján lefejezte, utána pedig egy másik örmény tiszt szobája felé vette az irányt, hogy meggyilkolja őt is.

A mostanában a kereszténység védelmezőjének a szerepében tetszelgő Orbán-kormányt 2012-ben az sem érdekelte, hogy egy keresztény embert gyilkoltak meg, és átadta a baltás gyilkost Azerbajdzsánnak. Amikor a 168 Óra szerkesztője, Krug Emília nemrég megkérdezte erről Szijjártó Pétert az ATV-ben, a külgazdasági és külügyminiszter csak hebegett-habogott. 

Az Orbán-kormány egyébként kitartóan ragaszkodik ahhoz, hogy Magyarország mindenben a nemzetközi jognak megfelelően járt el, és nem lehetett előre látni, hogy mi történik, az utóbbi megjegyzés azonban csak végletes történelmi ismerethiányról árulkodik.

2014-ben az azeri sajtó azt írta, hogy az átadásról a a legmagasabb szinten, egy éven át tartó tárgyalások nyomán állapodtak meg, és bár az Orbán-kormány eleinte húzódozott a dologtól, az azerieknek végül sikerült meggyőzniük a magyar miniszterelnököt. Hogy mivel, az nem világos azóta sem, de a botrány miatt Örményország megszakította a diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal.

A Safarov-ügynek van egy másik kellemetlen mellékzöngéje is az Orbán-kormány számára, nemrég ugyanis kiderült, hogy az azeri baltás gyilkos átadása előtti és utáni időszakban több mint hétmillió dollárt utaltak át egy MKB-s számlára, valószínűleg az Azeri Pénzmosoda művésznéven ismert pénzmosási és befolyásolási kísérlet keretében. Az utalások egy hónappal az után kezdődtek, hogy 2012 júniusában Yaqub Eyyubov azeri miniszterelnök-helyettes Bakuban fogadta Orbán Viktort, és csaknem egy évvel később fejeződtek be. Ramil Safarovot Magyarország 2012 augusztusában adta át Azerbajdzsánnak. Szijjártó Péter korábban úgy nyilatkozott, hogy „sumák”, aki a pénzt összeköti az azeri baltás gyilkossal.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.