700 ezer ember evakuálásra készül az Egyesült Államok Izraelből és a környező államokból

The Washington Post: Közel 700 ezer amerikai állampolgár kimenekítését tervezi a Közel-Keletről az Egyesült Államok arra az esetre, ha eszkalálódik a palesztin-izraeli háború. 

2023. október 24., 17:04

Szerző:

A Biden-kormányzat arra készül, hogy amerikai állampolgárok százezreit kell evakuálni a Közel-Keletről, ha nem sikerül megfékezni a gázai vérengzést – állítja négy, az amerikai kormány készenléti terveit ismerő tisztviselő. A tisztviselők szerint az Izraelben és Libanonban élő több mint 600 ezer amerikai különös aggodalomra ad okot, de hangsúlyozták, hogy egy ilyen méretű művelet a legrosszabb forgatókönyv – tudta meg a The Washington Post.

Az amerikai állampolgárokat főleg Izraelből és Libanonból evakuálnák, 600 ezer embert mentenének ki Izraelből és még 78 ezret Libanonból. Libanon úgy jön a képbe, hogy itt működik a radikális iszlamista Hezbollah fegyveres szervezet, amely eszkaláció esetén megtámadhatja Izraelt.  Az amerikai kormány attól tart, hogy Gáza bombázása miatt egyre inkább szembe fordulhat az arab világ Izraellel, a szélsőségesebb szervezetek akár nyílt katonai akcióba is kezdhetnek Izrael és a térségben működő amerikai bázisok ellen –írja a Portfolio

Múlt héten az amerikai külügyminisztérium azt a tanácsot adott ki az Egyesült Államok valamennyi állampolgárának világszerte, hogy „fokozott óvatossággal járjanak el” a „világ különböző pontjain megnövekedett feszültségek, a terrortámadások, [és] az amerikai állampolgárok és érdekek elleni tüntetések vagy erőszakos fellépések miatt”. Hétfőn a Pentagon is jelezte, hogy készül az amerikai csapatok elleni támadások jelentős növekedésére a Közel-Keleten.

(Kiemelt képünkön: Amerikai állampolgárok sorban állnak, hogy tengeren át elhagyhassák az országot a ciprusi görög közigazgatás felé, miután bejelentették az ország izraeli nagykövetségének megnyitását 2023. október 16-án az izraeli Haifában. Fotó:Mustafa Deveci / ANADOLU / Anadolu via AFP)