A zsidóüldözéshez és a kommunisták ámokfutáshoz hasonlítja Orbán háborúját Soros ellen Kati Marton

2018. március 23., 16:00

Szerző:

„Magyar lidércnyomás: Orbán háborúja Soros ellen" címmel írt véleménycikket Kati Marton magyar származású író publicista, a befolyásos amerikai diplomata, a néhai Richard Holbrooke özvegye a Daily Beastnek – vette észre a hvg.hu.

Marton a CEU kiszorításától indul, leszögezve, az ott tanuló 1500 diák leginkább azt sajátítja el, hogyan legyenek kritikus gondolkodású hazafiak. Ez pedig az Orbán Viktorhoz hasonló populisták szemében veszélyes, a CEU pedig megtestesít mindent, amitől félnek: liberális, nemzetközi és Soros György alapította.

Kati Marton
Fotó: ceu.edu

A szerző ezután bemutatja a Daily Beast havi néhány tízmillió olvasójának Orbán Soros- és migránsellenes kampányát, plakátjait, illetve párhuzamot húz mind a zsidóüldözéseket, mind a kommunista hatalomátvételt kísérő propagandával. Mint írja, mindegyikben a másságtól, a különbözőségtől való félelem volt a közös.

Marton ír arról is, hogy minden bevándorlási hullámmal érkeznek rosszakarók, de a maffia mellett az amerikaiak az olasz bevándorlóknak köszönhetik Frank Sinatrát és Enrico Fermit is. Milyen szegény lenne az Egyesült Államok  érkező ír, vietnami és magyar bevándorlók nélkül? – firtatja ennek kapcsán.

Marton – akinek a szülei holokauszt-túlélőként menekültek az Egyesült Államokba – azzal zárja írását, hogy a CEU minden bizonnyal fennmarad, ha nem Budapesten, akkor másutt. Ezzel tartozik azeri, üzbég, pakisztáni és mindenféle diákjainak, akik a saját hazájuk jobbá tételén szeretnének dolgozni. Magyarország jövője azonban nem ilyen megnyugtató.

Marton 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.