A szlovénok szerint is kell atomenergia a zöld gazdasághoz

A még kidolgozás alatt álló jogszabály a várakozások szerint felgyorsítja majd a károsabb energiaforrások, például a szén kivezetését.

2022. január 7., 20:19

Szerző:

Szlovénia ragaszkodik ahhoz, hogy az atomenergia az uniós taxonómia részévé váljon – jelentette ki Jernej Vrtovec szlovén infrastrukturális miniszter pénteken, aki szerint a nukleáris energia kulcsfontosságú Szlovénia és az Európai Unió (EU) zöld gazdaságra való átállást célzó erőfeszítései szempontjából.

„Szlovénia nukleáris energiát termelő országként támogatja, hogy az atomenergia és a földgáz bekerüljön az uniós taxonómia-rendeletbe” – mondta a tárcavezető, az Európai Unió Tanácsa szlovén elnöksége eredményeit bemutató előadásán.

Az EU megosztott ebben a kérdésben, különösen Németország és Ausztria ragaszkodik ahhoz, hogy az atomenergia ne legyen része a különböző forrásokból származó mixnek – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy Szlovénia azonban csatlakozott a nukleáris energiaforrásokat támogató tíz országból álló csoporthoz, amelynek Franciaország áll az élén.

Vrtovec szerint egyre több tagállam ismeri fel, hogy az atomenergia lehetőség a klímacélok elérésére és az energiafüggetlenségre.
Az Európai Bizottság az év utolsó napján küldte szét taxonómiaszabályozásról szóló javaslatát a tagállamoknak. Ennek célja, hogy besorolással és adókedvezményekkel a klímabarát energia felé terelje a befektetéseket. A bizottság szerint a földgáz és a nukleáris energia eszköz lehet a túlnyomórészt megújuló energiaforrásokra történő átállás elősegítésében.

A még kidolgozás alatt álló jogszabály a várakozások szerint felgyorsítja majd a károsabb energiaforrások, például a szén kivezetését, és elősegíti, hogy az Európai Unió alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású, környezetkímélőbb energiaszerkezet felé mozduljon el.

(Kiemelt kép: szlovén atomerőmű. Fotó: Stringer / AFP)

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást.